"Πρώτο μας μέλημα η αποχώρηση από την Ε.Ε."

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΙ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2019 18:30

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η βασική προτεραιότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες οικονομίες, δήλωσε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ, παρουσιάζοντας τα σχέδια του.


Ανοίγοντας επισήμως τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο του βρετανικού κοινοβουλίου μετά τη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών, η βασίλισσα παρουσίασε τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος.
«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να φέρει εις πέρας την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε η βασίλισσα στα μέλη της άνω και της κάτω βουλής του βρετανικού Κοινοβουλίου.
«Στη συνέχεια, οι υπουργοί μου θα επιδιώξουν μια μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση βασισμένη σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ωφελεί το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ξεκινήσουν επίσης εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες», είπε ακόμα.
«Το πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε εις πέρας το Brexit και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου», ανέφερε ο Τζόνσον προλογίζοντας την ομιλία της βασίλισσας.
«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αναποφασιστικότητας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Θα αποφύγουμε την παγίδα περαιτέρω δισταγμών και καθυστερήσεων –αποκλείοντας την όποια παράταση της περιόδου εφαρμογής πέραν του 2020».
Το πρόγραμμα του Τζόνσον προβλέπει επίσης υψηλότερη χρηματοδότηση το εθνικό σύστημα υγείας, αύξηση των ποινών για πράξεις τρομοκρατίας και βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Όσον αφορά στην περίθαλψη, δεσμεύτηκε να δαπανήσει περισσότερα για το εθνικό σύστημα υγείας NHS ψηφίζοντας μια νομοθεσία που θα εγγυάται αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία θα ανέλθει σε επιπλέον 33,9 δισεκ. λίρες ετησίως έως το 2023-24.
Υποσχέθηκε επίσης καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές και καλύτερη τεχνολογία και δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική ασφάλειας, άμυνας και την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας «στην πιο ριζική επαναξιολόγηση της θέσης μας στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».
Αύριο, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο για την ψήφιση της νομοθεσίας που απαιτείται για να επικυρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή θα κλείσει το υπουργείο που είχε συσταθεί ειδικά για να επιβλέπει το Brexit.
Και επισήμως «όχι» στη ΣκοτίαΗ βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass