ΚΟΝΤΕ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική παρέμβαση

Κοντά στην Τρίπολη ο Χαφτάρ*Παρέμβαση της ΕΕ για Λιβύη

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 18:32

ΡΩΜΗ

Προειδοποίηση στην Τουρκία να μη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Όταν ο Κόντε ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους, για την πιθανότητα τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

«Μια τουρκική παρέμβαση θα είχε ως αποτέλεσμα μια απίστευτη κλιμάκωση στην περιοχή, με συνέπεια να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και κανένας νικητής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε, μάλιστα, ζήτησε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, ίσως επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών».

ΑΚΟΥΜΠΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Ο ΧΑΦΤΑΡ

Νέα δεδομένα καταγράφονται στη Λιβύη μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των δυνάμεων του Στρατάρχη Χάφταρ ότι τα στρατεύματά τους βρίσκονται λίγο έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Λιβύης έχει ήδη αποστείλει επίσημο αίτημα στην Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια με εκπρόσωπο του Ερντογάν να ανακοινώνει ότι «η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα». Την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμες ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράζ έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και βρίσκεται στο Λονδίνο.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς υπήρξε νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ντόναλντ Τραμπ, Βαλντιμίρ Πούτιν και Τζουζέπε Κόντε ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.

Αν και οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν έχουν σχολιάσει σχετικά, το Κέντρο Ενημέρωσης του Λιβυκού Στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2004. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης.

Παρέμβαση της ΕΕ

Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.

ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εν τω μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανώς να επισπεύδει τις διαδικασίες αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Τρίπολη.

Όπως μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ έχει στείλει ειδοποίηση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με την οποία τους γνωστοποιεί ότι το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η κοινοβουλευτική ομάδα να συγκληθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass