Τουρκία: «Πράσινο φως» για την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Ο ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΞΕΝΗ ΑΝΑΜΙΞΗ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2020 18:30

ΑΓΚΥΡΑ
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες, όπως αναμενόταν, την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.


325 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 184 κατά του σχετικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την ανάπτυξη για ένα χρόνο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Η έγκρισή του, έγινε παρά τις διεθνείς ανησυχίες ότι η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τον εμφύλιο στη χώρα και να αποσταθεροποιήσει τη γύρω περιοχή. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Hurriyet, εγκρίθηκε επειδή οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.
Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπη με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Αν και οι δυνάμεις του δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο κέντρο της πόλης οι φονικές μάχες στα περίχωρα κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Την αντίθεσή της στο σχέδιο εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανϊκού Λαϊκού Κόμματος, που επέμεινε ότι δεν θέλει να δει «να εκτυλίσσεται σ’ άλλη μια χώρα» μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στη Συρία. «Μια Λιβύη, η νόμιμη κυβέρνηση της οποίας απειλείται, μπορεί να προκαλέσει διάχυση της ανασφάλειας στην Τουρκία. Όσοι διστάζουν για τη λήψη μέτρων αγνοούν ότι διακινδυνεύουν να ρίξουν τα παιδιά μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Ισμέτ Γιλμάζ, βουλευτής του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
Το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει το μέγεθος της δύναμης που θα σταλεί ή το πότε, επιτρέποντας στην κυβέρνηση Ερντογάν να αποφασίσει τις λεπτομέρειες. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είπε χθες ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Λιβύη θα ξεκινήσει πιθανότατα με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και drones κι ότι η Άγκυρα «ελπίζει» να μη χρειαστεί να εμπλακεί ο στρατός. Ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία ίσως να μη χρειαστεί να στείλει στρατεύματα αν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ σματατήσουν την επίθεση και υιοθετήσουν «διαφορετική στάση».ΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΜΠ
Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.
Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στη Συρία, για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Από την πλευρά της και η Αίγυπτος καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών από το Κάιρο.

Ανάρτηση Μαχντάουι
στα ελληνικά για προδότες

ΤΡΙΠΟΛΗ
Ανάρτηση στα ελληνικά έκανε νωρίτερα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι. «Η πατρίδα είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία πεθαίνουμε, προδότες», έγραψε ο ναύαρχος σε ένα ποστ με γαλαζοπράσινο φόντο.
Ο Μαχντάουι, ο οποίος βρίσκεται στον πλευρό του Χαφτάρ, έχει δηλώσει επανειλημμένα την εναντίωσή του στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Λιβύη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass