ΟΗΕ

Έκκληση Γκουτέρες για αποκλιμάκωση της έντασης

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 18:38

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες για "τις γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους αυτό τον αιώνα" και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο.

Χωρίς να κατονομάσει χώρες, ο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Αυτή η πυριτιδαποθήκη των εντάσεων οδηγεί όλο και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν απρόβλεπτες αποφάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και με σοβαρό κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού".

Η προειδοποίησή του γίνεται μετά την αμερικανική επιδρομή την Παρασκευή, στην οποία σκοτώθηκε ο πλέον σημαίνων στρατιωτικός του Ιράν, ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Η επιδρομή αυτή επιδείνωσε μια κρίση αυξάνοντας τους φόβους για μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ επιδιώκει να καττευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Την ίδια ώρα η Μόσχα δεν διαβλέπει κάποιον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων μετά την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί περαιτέρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία αυτή και στους στόχους της.

«Η διαφύλαξη των συμφωνιών και η διασφάλιση της εφαρμογής τους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλους τους εταίρους", τόνισε. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του Ιράν.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς να τηρεί κανέναν περιορισμό.

«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, υπενθύμισε χθες ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράν έχουν υπογράψει τις συνθήκες με τις οποίες δεσμεύονται να μην βλάψουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών στην περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα το Ιράν να αποφύγει "περαιτέρω βία και προκλήσεις" μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας που εξέτασε την κρίση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass