«Πόλεμος» για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2020 16:40

ΠΑΡΙΣΙ

Μετά την «ανακωχή» λόγω των εορτών, σε ολόκληρη τη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν χθες μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στο νέο συνταξιοδοτικό που προτείνει η κυβέρνηση Μακρόν.

Πέρα από τους υπαλλήλους στα μέσα μαζικής μεταφοράς – τα οποία βρίσκονται σε υπολειτουργία, στην χθεσινή απεργία συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα φάσματα της αγοράς εργασίας: δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, πυροσβέστες – ακόμη και τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Στο Παρίσι, ξεκίνησε μεγάλη πορεία με μαζική συμμετοχή από την πλατεία Δημοκρατίας (Place de la Republique). Tο συνδικάτο CGT ανέμενε  ότι 370.000 διαδηλωτές θα συμμετείχαν στις  κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Στην πόλη της Ρουέν, η εκδήλωση διαμαρτυρίας διεξαγόταν ειρηνικά μέχρι τη στιγμή που ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και των δυνάμεων των αρχών. Τα επεισόδια στη συνέχεια ξέφυγαν, καθώς έπεσαν δακρυγόνα.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ;

Το σχέδιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης της θητείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός οικουμενικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα των 42 ειδικών καθεστώτων.

Προβλέπει την σταδιακή μετακίνηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια μέχρι το 2027, όριο που θα συνδέεται με οικονομικά κίνητρα για τους Γάλλους που θα εργάζονται πέραν του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας (στα 62 έτη σήμερα).

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η εβδομάδα αυτή ίσως αποδειχτεί καθοριστική για τη διαμάχη κυβέρνησης – διαδηλωτών για το συνταξιοδοτικό.

Τη Δευτέρα, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης για το 2020 είχε ως κύριο θέμα συζήτησης το συνταξιοδοτικό.

Την Τρίτη, ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικάτων και των υπουργών Εργασίας και υγείας, καθώς και του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Σαρλ Μισέλ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Μακρόν πρέπει να δράσει γρήγορα αν θέλει να προλάβει περαιτέρω διαδηλώσεις. Ήδη, τα συνδικάτα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους για νέο κύκλο απεργιών, κάτι που θα «παραλύσει» για ακόμη μία φορά τη Γαλλία.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις εντός του Ιανουαρίου ετοιμάζουν και οι πιλότοι της Air France – ήδη, υπάρχει ανακοίνωση από μερίδα αεροδρομίων της χώρας για καθυστερήσεις σε πτήσεις – και οι φυσικοθεραπευτές.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου και στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει την υιοθέτησή του σε πρώτη ανάγνωση στις αρχές Μαρτίου, πριν από την κατάθεσή του στην Γερουσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass