Κοροναϊός: Σε "καραντίνα" 56 εκατομμύρια άνθρωποι

Εξαπλώνεται σε Ασία και Ευρώπη* Έφτασαν τα 41 τα θύματα

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 18:32

ΠΕΚΙΝΟ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Χονγκ Κονγκ χθες , λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Λόγω της έκτακτης ανάγκης, στο Χονγκ Κονγκ ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιάς. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 41, στην Κίνα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.300, ενώ ο ιός εξαπλώνεται σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, αλλά και στην Ευρώπη. Όπως είπε η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, έχει ζητηθεί αρωγή από την Κίνα, ειδικά όσον αφορά την αποστολή ιατρικών μασκών, για να μοιραστούν στους πολίτες.

Οι υγειονομικές αρχές της πόλης έχουν επιβεβαιώσει πέντε κρούσματα, ενώ άλλοι 122 άνθρωποι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, με την υποψία ότι έχουν προσβληθεί. Μαζί με όλες τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να ακυρωθεί και ο Μαραθώνιος του Χονγκ Κονγκ, που ήταν προγραμματισμένος για τις 8 και 9 Φεβρουαρίου, στον οποίον θα συμμετείχαν 70.000 δρομείς. Οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν ως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Χονγκ Κονγκ θα διακόψει τις συγκοινωνίες (αεροπορικές και οδικές) με την Ουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πάνω από 56 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου. Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών. Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας "θα μεταφέρονται άμεσα" σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Οι αρχές στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μισό μήνα. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

ΣΟΒΑΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ

Εκτός από το υγειονομικό κομμάτι η χώρα καλείται να διαχειριστεί ένα σοβαρό οικονομικό "πλήγμα, καθώς δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο για λόγους ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα τα McDonald’s και τα Uniclo κλείνουν στις πληγείσες περιοχές, ενώ τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν πια επιστροφές σε άτομα που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Κίνα. Μάλιστα, ακόμη η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους και της Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να κλείσουν για λόγους ασφαλείας. Υπάρχουν 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 νεκροί στην Κίνα έως τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass