ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οπισθεν για μετανάστες στο Αιγαίο

Απαγορεύει να το διασχίσουν *Πέτσας: Κρατάμε μικρό καλάθι *Πλακιωτάκης: Ομολογία ότι το επέτρεπε…

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 21:33

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε αργά προχθες η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).


«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα. Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού.
«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.
*«Κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις πράξεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την απόφαση. Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Open, αναφέρθηκε στον διπλωματικό μαραθώνιο που θα βρίσκεται σε εξέλιξη τις επόμενες μέρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου 4 για την οποία όπως είπε «έχουμε συναντίληψη με τη Γερμανία».
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τις εξαγγελίες της Αγκυρας διαπιστώνοντας πάντως αναδίπλωση Ερντογάν. Όπως επισήμανε: «κάτι τέτοιο είχε ακουστεί και την προηγούμενη μέρα για τον Έβρο και είδατε τι έγινε προχθες. Μέχρι και οχήματα που τραβούσαν τον φράκτη για να τον ρίξουν, είδαμε προχθές το βράδυ. Θα δείτε και αργότερα, μέσα στην ημέρα, ό,τι υλικό έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε από αυτές τις ενέργειες. 'Αρα, κρατάμε μικρό καλάθι για τις δηλώσεις. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από το τέλος της εβδομάδας, είναι μια αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, βλέποντας ότι απομονώνεται. Ξέρει ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε θα αλλάξει πολιτική και θα τύχει οικονομικής ή άλλης στήριξης από την Ευρώπη, είτε θα συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική και θα υποστεί κυρώσεις. Αν επιχειρήσει να φτιάξει κάποιο καταυλισμό στην περιοχή, θα έχει δυσανάλογα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου της περιοχής αυτής γίνεται οδικώς μέσω της Ελλάδας και της Εγνατίας οδού. 'Αρα, δεν έχει συμφέρον η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό.
*Με αμείωτο ρυθμό θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της η Ελλάδα σύμφωνα με τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Μιλώντας στo Μega ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά, με την ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού υπογράμμισε ότι αυτό συνιστά «άμεση παραδοχή από πλευράς Τουρκίας ότι επέτρεπε τη διέλευση μεταναστών τόσα χρόνια, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από ελληνικής πλευράς». Πρόσθεσε μάλιστα, πώς αυτή η κίνηση δείχνει ότι αποδίδει «διπλωματικά και ενημερωτικά» η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρει ύψιστη υπηρεσία στην Ευρώπη «προστατεύοντας και τα σύνορά της», ενώ αναφορικά με την Frontex, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα. Αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία της. Πάντως, η συνεργασία μας είναι σε εξαιρετικά επίπεδα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass