 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βαθιά «τρύπα» στην οικονομία

Εφτασαν τους 5.500 οι νεκροί στη χώρα

Δημοσίευση: 26 Απρ 2020 12:52

Κλυδωνισμούς στη γερμανική οικονομία από την πανδημία του φονικού κορονοϊού «βλέπουν» οι οικονομολόγοι των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

«Η κρίση του κορωνοϊού επισκιάζει τα πάντα», σημειώνει η Καταρίνα Ούτερμελ του ομίλου Allianz απηχώντας και τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης Μέρκελ. Και προβλέπει μια μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 8,9% το τρέχον έτος στη Γερμανία.
Ο Έντσο Βέμπερ του Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Επαγγελματικής Έρευνας (IAB) στη Νυρεμβέργη βλέπει το ποσοστό αυτό στο 8,4%, ενώ η Deutsche Bank διατηρεί την πρόβλεψή της για μια ακόμη συγκριτικά μέτρια μείωση κατά 5,3% του ΑΕΠ το 2020.
Ανεξάρτητα από το τεράστιο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, αύξηση του πληθωρισμού, αλλά αντίθετα πτώση των τιμών. Ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί τα πράγματα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.
«Βραχυπρόθεσμα η κρίση του κορονοϊού πιθανώς να λειτουργήσει αποπληθωριστικά», λέει η Ούτερμελ, η οποία αναμένει μια ανεπαίσθητη αύξηση των τιμών της τάξης του 0,2% στην ευρωζώνη τη φετινή χρονιά και 1,6% το 2021.
ΑΥξηση της ανερΓΙας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων η ανεργία στη Γερμανία, που προετοιμάζεται ήδη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα αυξηθεί σημαντικά, αν και ποικίλλουν τα προβλεπόμενα μέγιστα ποσοστά της. Η οικονομολόγος της Allianz αναμένει να μείνουν άνεργοι κάπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι (2,967 για την ακρίβεια), ενώ ο Βέμπερ του IAB εκτιμά ότι αυτοί που θα χάσουν τις δουλειές τους θα είναι πάνω από τρία εκατομμύρια, σε αντίθεση με τον Μαρκ Σάτενμπεργκ της Deutsche Bank, που αισιοδοξεί ότι οι απωλεσθείσες θέσεις εργασίας θα κυμανθούν στα 2,7 εκατ.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα τα στοιχεία της για την αγορά εργασίας τον Απρίλιο, τον πρώτο μήνα που η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έπληξε πραγματικά σοβαρά την οικονομία της χώρας.
*Εν τω μεταξύ άλλοι 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία από κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Έτσι, το σύνολο των νεκρών έφτασε τις 5.500. Όσον αφορά στα κρούσματα, για δεύτερη μέρα παρουσιάστηκε μείωση. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν άλλα 2.055 κρούσματα με το συνολικό νούμερο να ξεπερνά τις 152.000 (152.438).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass