ΚΥΠΡΟΣ

«Ενα θύμα στο Κυπριακό, η Τουρκοκυπριακή πλευρά»

Νέα πρόκληση Ερντογάν από τα Βαρώσια

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 12:03

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σε μια αδιανόητη και πρωτοφανή πρόκληση με εορτασμούς παρουσία του Τούρκου

προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πικ νικ στα Βαρώσια, προχώρησε χθες η Τουρκία, 37 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη μακρά και προκλητική ομιλία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, στη χθεσινή προκλητική φιέστα ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις βλέψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας επίσης στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.
«Ευτυχώς οι Τουρκοκύπριοι ζουν στα εδάφη τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια, παρά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους. Παρά τη βία, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν τα παρατήσαμε ποτέ και πετύχαμε τη νίκη. Είναι προτεραιότητά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων. Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να διαπραγματευτεί υπό το πρίσμα της εθνικής ισότητας. Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό και αυτό είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει μείνει στην αφάνεια εδώ και χρόνια και της οποίας τα δικαιώματα τα έχουν σφετεριστεί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Eρντογάν επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία». Της ομιλίας Ερντογάν προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοκληρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο. Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. Τονίζοντας πως «βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass