ΜΠΟΡΕΛ-ΜΑΑΣ:

Πιο κοντά σε κυρώσεις η Αγκυρα

ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ *ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2020 12:00

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε πως αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι δύσκολη.
«Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επισήμανε ο Μάας.
Ο ΖΟΣΕΠ ΜΠΟΡΕΛ
 «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στη θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.

Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
 «Δυστυχώς, με υπευθυνότητα της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για ‘θετικό διάλογο με την Τουρκία’» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο έλαβε χώρα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου, είχε αποφασίσει να ξεκινήσει έναν «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό, ότι η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειές της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεών της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.
Τέλος, όπως γνωστοποιείται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.
Πηγή ΑΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass