HIV / AIDS:

Πείραμα σε πιθήκους ανοίγει τον δρόμο για ίαση

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2020 12:50

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Χρησιμοποιώντας την επαναστατική μέθοδο CRISPR, της οποίας η ανακάλυψη τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Χημείας, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να εκριζώσουν τον ιό SIV από τον οργανισμό πιθήκων, ένα σημαντικό επίτευγμα που ίσως επιτρέψει την πλήρη ίαση του συγγενικού ιού HIV στον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες για εκρίζωση του HIV έχουν αποτύχει, καθώς ο ιός μπορεί να ενσωματώνει το γενετικό υλικό του στο ανθρώπινο γονιδίωμα, από όπου δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον SIV (ιός ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων), στενό συγγενή του HIV που προσβάλλει δεκάδες είδη πρωτευόντων θηλαστικών στην Αφρική. Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Nature Communications, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια περιγράφουν πώς εκρίζωσαν τον SIV από τρεις μολυσμένους μακάκους ρέζους, και μάλιστα χωρίς να επηρεαστούν άσχετα, ανθρώπινα γονίδια.Εφόσον οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο και δεν επηρεάζει ανθρώπινα γονίδια, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Excision BioTherapeutics που ίδρυσε ο δρ Καλίλι και οι συνεργάτες του θα υποβάλει αίτημα έγκρισης στην αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) και θα αναλάβει την εμπορική αξιοποίηση της θεραπείας. Μια τέτοια εξέλιξης θα σήμαινε την αρχή του τέλους στην πανδημία HIV που μαστίζει την ανθρωπότητα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass