ΗΠΑ

Σε νοσοκόμα ΜΕΘ το πρώτο εμβόλιο

Προειδοποιήσεις Ιντερπόλ για απόπειρες πώλησης ψευδών εμβολίων για κορονοϊό

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2020 12:05

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μια νοσοκόμα εντατικής θεραπείας στη Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη Αμερικανίδα πολίτης

που έλαβε χθες το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, ανάβοντας φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας. Η Σάντρα Λίντσεϊ εμβολιάστηκε μπροστά στις κάμερες στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ, δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. «Ενθαρρύνω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο. Νοιώθω αισιόδοξη σήμερα. Και ανακουφισμένη» είπε η νοσοκόμα, η οποία εργάζεται εδώ και δέκα μήνες για τη φροντίδα ασθενών με Covid-19.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε μέσω Twitter: «Το πρώτο εμβόλιο χορηγήθηκε. Συγχαρητήρια στις ΗΠΑ! Συγχαρητήρια στον κόσμο!» έγραψε. Το υγειονομικό προσωπικό και οι ένοικοι των γηροκομείων είναι οι πρώτες ομάδες που θα λάβουν το εμβόλιο της Pfizer, μετά την έκτακτη αδειοδότησή του από την FDA την περασμένη Παρασκευή.
Ο Κουόμο παρακολούθησε την επιχείρηση μέσω Zoom και χαρακτήρισε το εμβόλιο «το όπλο που θα βάλει τέλος στον πόλεμο». Η Νέα Υόρκη υπήρξε για ένα διάστημα επίκεντρο της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής έχει αναφέρει 781.000 κρούσματα και 35.198 θανάτους –περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, η εταιρεία έχει ήδη παρασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των 50 εκατομμυρίων δόσεων που θα διατεθούν φέτος στην αμερικανική αγορά.
Το 2021 η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τις 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 650 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech έχει αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βρετανία και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και στον Καναδά. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση ή μη του εμβολίου αναμένεται στις 29 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα ο ΕΟΦ ενημερώνει για την προειδοποίηση της INTERPOL ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για την COVID-19. Αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά κα σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις. Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. «Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για την COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο ΕΟΦ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ
H επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμη, εκτιμά ο Μπιλ Γκέιτς, προειδοποιώντας ότι οι επόμενοι 4-6 μήνες μπορεί να είναι οι χειρότεροι της πανδημίας του κορονοϊού. Ο συνιδρυτής της Microsoft θεωρεί ότι μόνον αν ο πληθυσμός συνεχίσει να φορά μάσκες και να τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί η χώρα να αποφύγει ένα μεγάλο ποσοστό των πρόσθετων 200.000 θανάτων που προβλέπει το IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) για το επόμενο εξάμηνο. Μιλώντας στο CNN o Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου μετέχει στην προσπάθεια ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, παραδέχθηκε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι οι ΗΠΑ θα είναι πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα απ’ ό,τι σήμερα, αλλά όπως είπε ο στόχος αυτός δεν θα είναι εφικτός πριν τα μέσα του 2022.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος  τόνισε ότι ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης της πανδημίας είναι υπαρκτός, εκτός κι αν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ και βοηθήσει η κυβέρνησή της άλλες χώρες να απαλλαγούν από τον εφιάλτη της Covid-19.
Ωστόσο, για τους επόμενους εννέα μήνες θα πρέπει να συνεχίσουν, όπως υπογράμμισε ο Μπιλ Γκέιτς, να απαγορεύονται οι μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και «δυστυχώς» να παραμένουν κλειστά τα περισσότερα μπαρ κι εστιατόρια στη χώρα για να μειωθούν τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων και να είναι εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα «κάπου μεταξύ δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες από τώρα (…) εφόσον το διαχειριστούμε καλά».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass