Οι τελευταίες ...χάρες του Τραμπ

ΑΘΩΩΝΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, «ΒΟΛΕΥΕΙ» ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2020 12:05

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απένειμε πλήρη χάρη

στον 33χρονο Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του που είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία πως είπε ψέματα σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) στο πλαίσιο της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ απένειμε επίσης χάρη στον Άλεξ φαν ντερ Ζβαν, 36 ετών, Ολλανδό θετό γιο Ρώσου δισεκατομμυριούχου, που είχε καταδικαστεί να εκτίσει 30 ημέρες φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 20.000 δολαρίων διότι είπε ψέματα σε μέλη της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ. Συνολικά, ο Τραμπ απένειμε χάρη σε 15 πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο πρώην Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, και μετέτρεψε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τις ποινές πέντε. Ο Τραμπ απέρριπτε εξαρχής την έρευνα του Μάλερ για τη Ρωσία, που χαρακτήριζε κυνήγι μαγισσών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πάντως Ιρακινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη. «Έχασα κάθε ελπίδα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Φαρς Σαάντι, ο Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας που διεξήγαγε τις έρευνες για τους πυροβολισμούς στην πλατεία Νισούρ, ένα πολυσύχναστο μέρος στην ιρακινή πρωτεύουσα. «Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Πήρα τους ανθρώπους, τους πήγα στο νοσοκομείο, πήρα καταθέσεις, αλλά ήξερα ότι δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη», είπε τηλεφωνικά.
Ένας από αυτούς τους φρουρούς ασφαλείας, ο Νίκολας Σλάτεν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε πυροβολισμούς στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, ένα αιματηρό επεισόδιο που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο επισημαίνοντας συγκεκριμένα τη χρήση ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό. Ένα γεγονός που είχε αυξήσει τη δυσαρέσκεια των Ιρακινών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκατέσσερις Ιρακινοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 17 είχαν τραυματιστεί. Οι πράκτορες της Blackwater ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις άνδρες της Blackwater, όλοι πρώην στρατιώτες, είχαν «μακρά υπηρεσία προς το έθνος».

ΚΑΙ ...ΧΑΡΕΣ
Μία από τις τελευταίες πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Έτσι, διόρισε αρκετούς από τους στενότερους συμβούλους του στα διοικητικά συμβούλια δημόσιων θεσμών, ένδειξη πως όντως ετοιμάζεται για την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ, μολονότι επιμένει να αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος, τοποθέτησε τον πρώην πρεσβευτή της κυβέρνησής του στη Γερμανία, τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, που είναι επίσης ένας από τους παθιασμένους υπερασπιστές του στα τηλεοπτικά πλατό, στο διοικητικό συμβούλιο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.
Η στενή συνεργάτιδά του Χόουπ Χιξ, πρώην μοντέλο που εργαζόταν ήδη στον Trump Organization προτού ενταχθεί στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του νεοϋορκέζου επιχειρηματία των ακινήτων το 2015, ενώ δεν ήταν παρά 26 ετών, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Fulbright Foreign Scholarship, προγράμματος υποτροφιών μεγάλου κύρους για ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ και αμερικανούς φοιτητές στο εξωτερικό.
Η πολύ διακριτική εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ εντάσσεται στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών της Εκπαίδευσης, συμβουλευτικό οργανισμό.
Σε ανακοίνωση Τύπου που αναγγέλλει πάνω από 40 διορισμούς, οι οποίοι προστέθηκαν σε άλλους παρόμοιους των τελευταίων εβδομάδων, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως τοποθετεί επίσης την Παμ Μπόντι στο διοικητικό συμβούλιο του κέντρου τέχνης Τζον Φ. Κένεντι, στην Ουάσινγκτον.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass