Αλλαγή σελίδας, με 17 διατάγματα

Ο ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ 46ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2021 12:33

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Ο Τζο Μπάιντεν έγινε και επίσημα χθες ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πανδημίας, της εισβολής στο Καπιτώλιο αλλά και δίχως τον απερχόμενο πρόεδρο για πρώτη φορά από το 1869.


Τόσο τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όσο και τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στον απόηχο των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, συνέθεσαν ένα πρωτόγνωρο παζλ για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, στις 18:00 ώρα Ελλάδας).
Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας». «Η Δημοκρατία νίκησε» διεμήνυσε ο Μπάιντεν, για να προσθέσει ότι θα δώσει την ψυχή του για να ενώσει τους Αμερικανούς.
Με αιχμές κατά του απελθόντος πλέον Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία, που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».
Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, εν μέσω τσουχτερού κρύου και νιφάδων χιονιού στην Ουάσιγκτον.
Είχαν προηγηθεί δύο σύντομες ομιλίες γερουσιαστών και η ερμηνεία του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ από τη Lady Gaga.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι μια «καινούρια ημέρα» ανατέλλει στην Αμερική, διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.
Νωρίς χθες το πρωί παρέστη σε μια λειτουργία στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Ο Μπάιντεν που αναλαμβάνει την προεδρία σε ηλικία 78 ετών κι έπειτα από μισό αιώνα στην πολιτική σκοπεύει ήδη από την πρώτη ημέρα να δείξει ότι διαφέρει από τον πρώην επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη.
Σε μια συμβολική κίνηση ενότητας κάλεσε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ να παραστεί στη λειτουργία στον καθεδρικό ναό Σεντ Μάθιου.
Κλίμα, μετανάστευση, διπλωματία: ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στο Οβάλ Γραφείο μια σειρά διαταγμάτων που θα ανατρέπουν τις πολιτικές του Τραμπ.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΛΗΘΟΣ, ΣΗΜΑΙΕΣ
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο κλίμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων με την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την τελετή ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. Περίπου 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς και χιλιάδες αστυνομικοί από όλη τη χώρα έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον. Ένδειξη της ανησυχίας που κυριαρχεί: δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους έπειτα από έρευνα που διεξήχθη για τυχόν σχέσεις τους με εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσε προχθές το Πεντάγωνο. Αντί για το τεράστιο πλήθος που παραδοσιακά συγκεντρώνεται στο National Mall για να παρακολουθήσει τις ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε μπροστά από περισσότερες από 190.000 σημαίες που τοποθετήθηκαν για να εκπροσωπούν τους απόντες πολίτες.
Ψηλά κάγκελα, κάποια από τα οποία έχουν ενισχυθεί και με συρματόπλεγμα, προστάτευαν την “κόκκινη ζώνη” μεταξύ του λόφου του Καπιτωλίου και του Λευκού Οίκου.
Ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε να αντιστρέψει την πολιτική της μονομέρειας που ακολουθούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η χώρα, «αναβιώνοντας» τις συμμαχίες της. Στον τομέα της οικονομίας, η νέα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τάχθηκε υπέρ των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
17 ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, με σημαντικότερα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Αντονι Φάουτσι θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ ήδη από αύριο, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζεφ Ζιντς, που συντονίζει την στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.
Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.
Με διάταγμα θα παραταθεί επίσης το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, θα βρεθεί επίσης στον αντίποδα του Τραμπ, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αυτό το μέτρο είχε τις ρίζες του στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο επόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας
Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση , προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.
Το τέταρτο μέτωπο είναι η αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων. Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα που θα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους, δήλωσε η Σούζαν Ράις, υποψήφια διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass