Αντιδυτικό κατηγορώ από Ρωσία και Κίνα

ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2021 12:05

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιδόθηκε χθες σε ένα αντιδυτικό κατηγορητήριο

ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τον «εγωισμό» των δυτικών ή τη βούλησή τους να «επωφεληθούν» πολιτικά από την πανδημία του κορονοϊού. «Δυστυχώς, παρά την πανδημία και την προφανή ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αρνούνται να επανεξετάσουν την εγωιστική γραμμή τους και να εγκαταλείψουν τις καταναγκαστικές προσεγγίσεις τους», δήλωσε σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν «την επιθυμία να επωφεληθούν από την πανδημία για να τιμωρήσουν τις ανεπιθύμητες κυβερνήσεις», κυρίως αρνούμενες την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων στο πλαίσιο της μάχης κατά της Covid-19. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η πανδημία «όξυνε παλαιά προβλήματα όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία», εκτιμώντας πως «οι διαδηλώσεις στις ΗΠA και την Ευρώπη έφεραν στο φως τις συστημικές ανισότητες αυτών των χωρών». Ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε, τέλος, «τη μισαλλοδοξία έναντι εναλλακτικών απόψεων» εκ μέρους «αυτών που εδώ και δεκαετίες διακηρύσσουν την ελευθερία της έκφρασης σ’ ολόκληρο τον κόσμο», στρεφόμενος κυρίως εναντίον της πρόσφατης απαγόρευσης ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις βαλτικές χώρες και στην Ουκρανία, καθώς και εναντίον των αμερικανικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα τελευταία, διαβεβαίωσε, «χειραγωγούν ανοικτά την κοινή γνώμη απαγορεύοντας ή λογοκρίνοντας περιεχόμενα».


...ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ
Η Κίνα ανταπέδωσε σήμερα στις αυξανόμενες επικρίσεις δυτικών δυνάμεων για τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές Σιντζιάνγκ και Θιβέτ, καθώς και στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ. Μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε μια ευρείας γκάμας ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα καταγγείλει τις φρικαλεότητες στη Σιντζιάνγκ. «Σε αυτό το υψηλού επιπέδου τμήμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, και ορισμένες άλλες χώρες καταχράστηκαν αυτό το φόρουμ του Συμβουλίου προκειμένου να εξαπολύσουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Κίνας, να αναμειχθούν σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Αντιτασσόμαστε σθεναρά και απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες αυτές», δήλωσε ο Τσεν Σου, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ ξεκίνησε τον χορό των επικρίσεων τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας τα βασανιστήρια, την καταναγκαστική εργασία και τις στειρώσεις που όπως είπε πραγματοποιούνται εναντίον μουσουλμάνων Ουιγούρων σε «βιομηχανική κλίμακα» στη Σιντζιάνγκ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε προχθές, Τρίτη, την Κίνα να επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ να επισκεφθεί και να ερευνήσει τις αναφορές για κακομεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και ανθρώπων στο Θιβέτ. «Αγνοώντας την πραγματικότητα, οι χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω κατασκευάζουν και διασπείρουν ψέματα για τη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ», είπε ο Τσεν. Ακτιβιστές και ειδικοί του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πει πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα στην απομακρυσμένη περιοχή Σιντζιάνγκ. Η Κίνα αρνείται τις παραβιάσεις και υποστηρίζει πως πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» με στόχο την αντιμετώπιση της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης. Ο Τσεν είπε πως οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να εργαστούν για να βελτιώσουν τις δικές τους επιδόσεις, επικρίνοντας εξωτερικές στρατιωτικές επεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα «επανειλημμένα τον θάνατο αθώων ανθρώπων». «Θα πρέπει να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι βαθιά ριζωμένες φυλετικές διακρίσεις, τα χάσματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κοινωνική ανισότητα, η αδικία, η αστυνομική βία», πρόσθεσε.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass