ΕΕ:

Πέντε χώρες διαμαρτύρονται για το σύστημα διανομής εμβολίων

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2021 12:22

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Λετονία ισχυρίζονται ότι οι παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιούνται σε ισότιμη βάση και ζήτησαν Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί το θέμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.


Σε επιστολή προς κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο αναφέρουν ότι το υπάρχον σύστημα «θα συνέχιζε να δημιουργεί και να επιδεινώνει τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών μέχρι αυτό το καλοκαίρι, όταν ορισμένα θα μπορούσαν να επιτύχουν ανοσία της αγέλης σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπονόησε την Παρασκευή ότι ενδεχομένως κάποιες χώρες - μέλη έχουν ενδεχομένως υπογράψει «κρυφές συμφωνίες» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να λάβουν περισσότερες δόσεις από αυτές που προβλέπονται σε συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ. Μάλιστα, είπε ότι η Δανία και η Ολλανδία είχαν πρόσβαση σε πολύ περισσότερες δόσεις κατά κεφαλή σε σχέση με τη Βουλγαρία ή την Κροατία, για παράδειγμα.
Ωστόσο το υπουργείο Υγείας της αυστριακής κυβέρνησης απέρριψε τους ισχυρισμούς του καγκελαρίου, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «πολύ ισορροπημένες και διαφανείς».
Η ΕΕ δήλωσε ότι η διανομή των εμβολίων πραγματοποιείται σε κατά κεφαλήν βάση. Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε επίσης ότι κάθε χώρα «έχει τη δυνατότητα να ζητήσει περισσότερες ή λιγότερες δόσεις από κάθε εμβόλιο».
Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε το Σάββατο ότι «ο συντονισμός για την καταπολέμηση της πανδημίας» είχε ήδη τεθεί στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης για την επόμενη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Η διάθεση εμβολίων στην ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν αργή σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, όπως παρατηρεί η DW. Οι αρχές απέδωσαν τον αργό ρυθμό σε προβλήματα προσφοράς και παράδοσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass