Κλιμακώνεται η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

ΟΙ ΧΟΥΤΙ ΚΑΛΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2024 8:11

ΣΑΝΑΑ
Συντηρείται το σκηνικό διευρυμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με τους αντάρτες Χούτι να ζητούν από Αμερικανούς και Βρετανούς, που εργάζονται για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε επιστολή του ελεγχόμενου από τους Χούτι υπουργείου Εξωτερικών προς τον εκπροσωπο του ΟΗΕ στην Υεμένη, ζητείται από τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις με αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα να αποχωρήσουν εντός 30 ημερών.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε αφότου διεξήθη νέος γύρος αεροπορικών επιδρομών κατά των μαχητών Χούτι της Υεμένης από τις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις.
Οι δυτικές δυνάμεις διεξάγουν τις επιδρομές σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Χούτι κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνεννόηση με τους υπουργούς Άμυνας των 27 και τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξετάζουν μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για να διαφυλάξουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ωστόσο η ΕΕ προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, χωρίς η ίδια η ΕΕ, ή τα κράτη - μέλη της να χρειαστεί να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο.
Σκοπός της ΕΕ είναι να διεκδικήσει έναν ενεργό ρόλο ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα διεθνούς δικαίου της Μέσης Ανατολής, με σκοπό την άμεση κατάπαυση του πυρός και τι διασφάλιση της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας.
Το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι μερικά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ελευθερης ναυσιπλοιας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Ερυθρά Θάλασσα, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, δείχνει τον δρόμο για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass