Φόβοι για άνοδο λαϊκιστών-«αντιευρωπαϊστών»

Εκθεση προβλέπει ότι σε 9 χώρες διεκδικούν την πρωτιά

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2024 7:30

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι φετινές ευρωεκλογές μπορούν να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με μια δυσοίωνη έκθεση, σε 9 χώρες στην ΕΕ είναι πιθανό να επικρατήσουν «αντιευρωπαϊκά»-λαϊκιστικά κόμματα.

Τα συγκεκριμένα κόμματα οδεύουν προς άνοδο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και θα μπορούσαν να μετατοπίσουν την ισορροπία του κοινοβουλίου απότομα προς τα δεξιά και τον λαϊκισμό και να θέσουν σε κίνδυνο βασικούς πυλώνες της ατζέντας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε δημοσίευμά της.
Οι δημοσκοπήσεις και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μοντελοποίηση των επιδόσεων των εθνικών κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν ότι τα ακροδεξιά κόμματα είναι έτοιμα να τερματίσουν πρώτα σε εννέα χώρες.
Η ανάλυση θα πρέπει να «χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το τι διακυβεύεται» στις εκλογές, δήλωσαν οι πολιτικοί επιστήμονες Simon Hix και Kevin Cunningham, οι οποίοι συνέγραψαν την έκθεση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ECFR).
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μπλοκάρει τους νόμους για την πράσινη συμφωνία της Ευρώπης και να ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή σε άλλους τομείς της κυριαρχίας της ΕΕ, όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση της βοήθειας και στήριξης της Ουκρανίας.
Οι εσωτερικές συζητήσεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, είπαν, ενισχύοντας τον «αυξανόμενο άξονα των κυβερνήσεων που προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της ΕΕ εκ των έσω»: Η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Σουηδία και, αν το PVV του Geert Wilders ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, η Ολλανδία.
Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και ένας δεξιός, εσωστρεφής συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη της «στρατηγικής αλληλεξάρτησης και … των διεθνών εταιρικών σχέσεων για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών», προειδοποίησαν.
Θα κερδίσει ο λαϊκισμός;
Οι προβλέψεις έδειχναν ότι οι κύριες πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το κεντρώο κόμμα Ανανεώστε την Ευρώπη (RE) και οι Πράσινοι (G/EFA), θα χάσουν όλοι τους ευρωβουλευτές.
Η πιο ριζοσπαστική ομάδα της Αριστεράς και ιδιαίτερα η λαϊκιστική Δεξιά, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της ακροδεξιάς Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), πρόκειται να αναδειχθούν ως οι μεγάλοι νικητές, με πραγματική πιθανότητα να εισέλθουν σε πλειοψηφικό συνασπισμό για πρώτη φορά.
Παρόλο που το ΕΛΚ φαίνεται πιθανό να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα, να διατηρήσει την εξουσία του στη διαμόρφωση της ατζέντας και να καθορίσει την επιλογή του επόμενου προέδρου της Επιτροπής, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι λαϊκιστές, ιδίως από τη ριζοσπαστική δεξιά, θα έχουν ισχυρότερο λόγο από ποτέ.
ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΤΙΑ
Τα λαϊκιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είναι πιθανό να έρθουν πρώτα στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, και δεύτερα ή τρίτα στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Ως αποτέλεσμα, η ακροδεξιά πολιτική ομάδα ID προβλέπεται να κερδίσει έως και 40 επιπλέον έδρες, σε σύνολο 98, καθιστώντας την ενδεχομένως την τρίτη πολιτική δύναμη και ανοίγοντας την πιθανότητα ενός «λαϊκιστικού δεξιού» συνασπισμού (ΕΛΚ, ECR και ID) με το 49% των ευρωβουλευτών στο νέο κοινοβούλιο, αναφέρει η έκθεση, αν και το ΕΛΚ διατηρεί πάντοτε αποστάσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass