ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ντ. Κοβάτσεφσκι

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ *ΣΤΙΣ 8 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2024 7:35

ΣΚΟΠΙΑ
Παραιτήθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με όλη την κυβέρνηση να τελεί υπό παραίτηση έως την εκλογή υπηρεσιακής μεθαύριο Κυριακή, 28 του μήνα.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε οριστεί πρωθυπουργός της χώρας τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός τότε, λόγω της δεινής ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2021.
Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες
Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), της οποίας ηγείται ο Κοβάτσεφσκι, και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες. Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι. Ο 62χρονος Ταλάτ Τζαφέρι είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας από το 2017, ενώ την περίοδο 2013-2014 είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας στη συγκυβέρνηση VMRO-DPMNE-DUI, πρωθυπουργός της οποίας ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM, Γιόβαν Μίτρεφσκι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass