Ενιαία η απάντηση του ΝΑΤΟ

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, «απαντώντας» στον Τραμπ * Ανισόρροπα τα σχόλια του πρώην προέδρου σχολιάζει ο Λευκός Οίκος * Πυρά και από Μισέλ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2024 8:01

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέχεια των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο». Θυμίζουμε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε το εν λόγω σχόλιο σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως περιέγραψε, ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε σε ένα υποθετικό σενάριο, κατά το οποίο μια χώρα που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα, δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία. «Με ρώτησε, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;», ανέφερε και πρόσθεσε:  «Του είπα: Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε χθες ως «φρικτά και ανισόρροπα» τα σχόλια που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ δήλωσε ότι «Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας». Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση. Ο Μπέιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ». «Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί διαταραγμένο χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια – όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΣΕΛ
Με μια σκληρή ανάρτηση, σχολίασε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, ο Μισέλ αναφέρει ότι «η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια. Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν».              AΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass