Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα νικήσει

Μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του πολέμου * Φον ντερ Λάιεν: Θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία, θα υπάρχει Ευρώπη

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2024 7:16

ΚΙΕΒΟ
Το μήνυμα ότι η Ουκρανία θα νικήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή.
«Παλεύουμε γι’ αυτό. Εδώ και 730 ημέρες από τη ζωή μας. Και θα νικήσουμε, την καλύτερη μέρα της ζωής μας», είπε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο και θέατρο μιας σημαντικής μάχης με τους Ρώσους τις πρώτες μέρες της εισβολής.


Ο Ουκρανός πρόεδρος συνοδευόταν από δυτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εκεί για την περίσταση, κυρίως την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προεδρεύει της G7, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης και για τη δική μας ελευθερία αλλά και για το εθνικό μας συμφέρον», είπε στους δημοσιογράφους η Μελόνι, η οποία πρόκειται να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Μετά το Λονδίνο τον Ιανουάριο, το Κίεβο υπέγραψε τέτοιου είδους κείμενο, ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Συγκεκριμένα, αυτές οι συμφωνίες ασφαλείας μπορεί να αφορούν τη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικού με αυτόν του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Μήνυμα ενότητας από το αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγο έξω από το Κίεβο, το σημείο όπου ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από δύο χρόνια έστειλαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «αυτό το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο σύμβολο αντίστασης. Είναι επίσης σύμβολο της βιομηχανίας σας. Ήταν το σπίτι του μεγαλύτερου αεροπλάνου του κόσμου: του Mriya - το όνειρο. Πριν από δύο χρόνια, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροπλάνο. Αλλά δεν μπορούσαν να καταστρέψουν το όνειρο». Η πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία. Θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία και θα υπάρχει Ευρώπη».
«Το Κίεβο στάθηκε δυνατό. Το θάρρος σας στάθηκε εμπόδιο στον Πούτιν», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί «με περισσότερη οικονομική στήριξη, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερη εκπαίδευση για τα στρατεύματά σας».
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI, οι Μελόνι και Ζελένσκι επρόκειτο να ανοίξουν μια συνάντηση της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς) από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ένα διάσημο μνημείο του κέντρου του Κιέβου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass