«Πεδίο μάχης» με 900 τρακτέρ οι Βρυξέλλες

*Συγκρούσεις αγροτών-αστυνομίας *Τι λένε οι υπουργοί Γεωργίας

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2024 8:21

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Άχυρα, ελαστικά, κοπριά, τρακτέρ και κιγκλιδώματα περικύκλωσαν το κέντρο των Βρυξελλών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, με οργισμένους αγρότες να έρχονται σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αγρότες οργισμένοι με τη «γραφειοκρατία και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές χωρών εκτός ΕΕ», οδήγησαν τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες σε μια νέα επίδειξη δύναμης, εν μέσω της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Αγρότες συνεχίζουν μάλιστα να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες.
Πάνοπλοι Αστυνομικοί περιπολούν κοντά σε οδοφράγματα που στήθηκαν στα κύρια σημεία εισόδου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ των 27 χωρών. Δεκάδες τρακτέρ, στολισμένα με σημαίες και πανό, έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη.
Οι αγρότες έχουν φτάσει μια ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι παρατεταγμένες στον δρόμο προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αγρότες προς τα κτίρια της ΕΕ.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες παραμένουν με 900 τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
«Ακούμε, ξεκάθαρα, τα παράπονά τους», δήλωσε ο David Clarinval, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου.
Παρόλα αυτά, τους προέτρεψε να απέχουν από τη βία. «Μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιοι βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες, αλλά η επιθετικότητα δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της εξεύρεσης λύσεων».
Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau δήλωσε στους λίγους δημοσιογράφους στους οποίους επετράπη από την αστυνομία να εισέλθουν στο κτίριο ότι «υπάρχει ανάγκη να σταλούν άμεσα μηνύματα για να ειδοποιήσουμε τους αγρότες ότι κάτι αλλάζει, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Charlie McConalogue δήλωσε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών Βελγίου εξέφρασε τη λύπη της για το ότι «καμία διαρθρωτική απάντηση που υπερασπίζεται η Ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας αυτής της Δευτέρας». «Η Επιτροπή προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, ορισμένες από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, και χαίρεται να μετακυλίει την ευθύνη στα κράτη-μέλη ή στις περιφέρειες ή να καταλήγει σε δυσανάγνωστες δεσμεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα…», καταγγέλλει. «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τη γεωργία της, ιδίως στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει η Ομοσπονδία. «Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έναν επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στους αγρότες να κερδίζουν ένα εισόδημα για τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος». Όπως αναφέρει η Le Soir, στη χθεσινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass