Σύστημα αναγνώρισης προσώπου από το Ισραήλ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2024 7:40

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων στη Γάζα το οποίο χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή μαζικών παρακολουθήσεων Παλαιστινίων στη Γάζα.
Σύμφωνα τους New York Times, πρόκειται για πειραματική προσπάθεια, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη Γάζα για την αναζήτηση Ισραηλινών που απήχθησαν ως  όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεση της  7ης Οκτωβρίου.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αφού το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, στράφηκε όλο και περισσότερο στη χρήση του προγράμματος για την αναγνώριση μελών της Χαμάς ή άλλων μαχητικές ομάδες. Κατά καιρούς, η τεχνολογία είχε υποδείξει  λανθασμένα αμάχους ως καταζητούμενους μαχητές της Χαμάς.
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούμενη από όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα AI. Ενώ ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διευκολύνουν τα αεροπορικά ταξίδια, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει την τεχνολογία ενάντια σε μειονοτικές ομάδες και για να καταστείλουν τους πολιτικούς αντιπάλους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παλαιστίνιου ποιητή Μοσάμπ Αμπου Τόχα, ο οποίος μέσα σε μικρή απόσταση από ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου της Γάζας στις 19 Νοεμβρίου, κλήθηκε να βγει έξω από το πλήθος. Άφησε κάτω τον 3χρονο γιο του, τον οποίο μετέφερε και κάθισε μπροστά σε ένα στρατιωτικό τζιπ.
Μισή ώρα αργότερα, ο Αμπού Τόχα άκουσε το όνομά του. Στη συνέχεια του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν για ανάκριση.
Αποδείχθηκε ότι ο Αμπού Τόχα είχε μπει στο φάσμα των καμερών που φέρουν ενσωματωμένες τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αφού σάρωσαν το πρόσωπό του και αναγνωρίστηκε, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης διαπίστωσε ότι το όνομα του ποιητή ήταν σε μια ισραηλινή λίστα καταζητούμενων προσώπων.
Ο Αμπου Τόχα είναι ένας από τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους που επιλέχθηκαν από το ισραηλινό πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου. Το πειραματικό πρόγραμμα χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μαζικής παρακολούθησης στη Γάζα, συλλέγοντας και αξιολογώντας τα πρόσωπα των Παλαιστινίων χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν και χωρίς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματικούς πληροφοριών, στρατιωτικούς αξιωματούχους και στρατιώτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass