Μερική απόσυρση Ισραήλ από τη Γάζα

Πιθανόν για να ξεκουραστούν τα στρατεύματά του, εκτιμούν οι ΗΠΑ - Δεν υπάρχει εκεχειρία χωρίς απελευθέρωση ομήρων, λέει ο Νετανιάχου

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 9:34

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Στον έβδομο μήνα μπήκε από χθες πλέον ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, και είναι ο πλέον πολύνεκρος που έχει διενεργηθεί στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.


Τουλάχιστον 33.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ ως αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.
Οι κομάντος της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση, σκότωσαν 1.170 ανθρώπους, Ισραηλινούς και ξένους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα στοιχεία.
Την ώρα που η Χαμάς αρνείται να δώσει τον αριθμό των μαχητών της που σκοτώθηκαν, το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως έχει εξοντώσει περισσότερους από 12.000. Απολογισμοί που είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Εκτός των 1.170 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ έκανε χθες γνωστό πως σχεδόν 260 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της χερσαίας επιχείρησής του που ξεκίνησε την 27η Οκτωβρίου.

 

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
Ότι ο στρατός του Ισραήλ αποσύρει όλα τα χερσαία στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με εξαίρεση μία ταξιαρχία, έγινε χθες γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του στρατού.
Ο ισραηλινός στρατός, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters δεν έχει προς το παρόν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς εισήλθε χθες στον έβδομο μήνα του.
Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την επαπειλούμενη εδώ και καιρό εισβολή στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Η απόσυρση λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, που στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.
Μια ισραηλινή ταξιαρχία αποτελείται από κάποιες χιλιάδες στρατιώτες.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, εωσ ότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί».
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε τις δηλώσεις αυτές στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την ώρα που ένας νέος γύρος συνομιλιών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας αναμένεται να ξεκινήσει στην Αίγυπτο.
Ο Νετανιάχου τόνισε πως παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» αξιώσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. «Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη νίκη. Όμως, το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί είναι οδυνηρό και σπαρακτικό», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

 

ΟΙ ΗΠΑ
Eκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η απόσυρση από το νότιο τμήμα της Γάζας, την οποία ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, είναι πιθανόν απλά μια περίοδος «ανάπαυσης» για τα στρατεύματά του.
«Σύμφωνα με όσα κατανοούμε και βάσει των δημοσίων ανακοινώσεών τους, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διάστημα ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για αυτά τα στρατεύματα, που βρίσκονται στο πεδίο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε οΤζον Κίρμπι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ισραηλινή απόσυρση «δεν είναι απαραίτητα» ενδεικτική μιας «νέας επερχόμενης επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass