ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΑΚΙ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Βγάζουν... καπνούς για μια κεραία στην καμινάδα

* Τι αναφέρει η αυτοψία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας * Ποια η θέση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων * Τι λέει στην «Ε» ένας αδειούχος ραδιοηλεκτρονικός

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2016 0:25

 

Μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που εδώ και αρκετά χρόνια είναι καμουφλαρισμένη σε καμινάδα τζακιού, αποτελεί λόγο διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής Λιβαδακίου κοντά στα όρια με τη Νεάπολη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένοικοι της πολυκατοικίας προσπαθούν να βρούνε τρόπο για να «φύγει» η κεραία από τη σκεπή και ο μηχανισμός από το διαμέρισμα.

Το περασμένο καλοκαίρι απευθύνθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) που είναι η Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και τη χορήγηση αδειών κατασκευών κεραιών στην ξηρά.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση τους ενημέρωσε πως έχει χορηγηθεί άδεια σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας για παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών Κατασκευών Κεραιών, λαμβανομένης υπόψη και της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία είναι ενσωματωμένη και η σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Ωστόσο σύμφωνα με το έγγραφό τους τεχνικό κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης της ΕΕΤΤ διενήργησε τεχνικό έλεγχο στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκαν κάποιες εκπομπές σημάτων στις ζώνες συχνοτήτων καθ' υπέρβαση των οριζομένων από προηγούμενη απόφαση (του 2011). «Βάσει των ανωτέρω η ΕΕΤΤ θα εκκινήσει τις προβλεπόμενες εκ του Νόμου ενέργειες κατά της εταιρείας» καταλήγει το έγγραφο που κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η ΕΕΑΕ είναι αρμόδια για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού, εξετάζει τις υποβληθείσες μελέτες ραδιοεκπομπών, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και κάνει μετρήσεις που αφορούν στις εκπομπές των κατασκευών κεραιών.

Πριν από λίγους μήνες δύο εκ των κατοίκων ζήτησαν από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων να κάνει αυτοψία στην οικοδομή. Μετά την αυτοψία η Πολεοδομία τους ενημέρωσε με σχετικό έγγραφο πως «διαπιστώθηκε αυθαίρετος -μηχανολογικός εξοπλισμός επιφανείας 16,82 τ.μ. διαστάσεων 5,80X2,90 και κεραιοσύστημα εντός της στέγης περίπου τεσσάρων τ.μ. και αφορά στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας».

Τονίζει χαρακτηριστικά πως «έχει ενταχθεί με δήλωση ένταξης σε κατάσταση δήλωσης με αρχική υποβολή, δίχως να έχει αποδοθεί το απαιτούμενο παράβολο», ενώ καταλήγει πως «Στην περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες δύναται να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης, με βάση την κείμενη νομοθεσία, εφόσον καταβληθεί το παράβολο και εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια νομιμοποίησης εντός τριών (3) ετών... από την καταβολή του... δεν οφείλεται άλλο πρόστιμο».

Σύμφωνα με Λαρισαίο αδειούχο ραδιοηλεκτρονικό που ανήκει στον σύλλογο της Λάρισας μιλώντας γενικά για το θέμα των κεραιών ανέφερε πως «όποιες κεραίες είναι νόμιμες υπόκεινται σε ελέγχους, μετρήσεις και συντηρήσεις. Όμως όποιες δεν είναι μπορεί να εκπέμπουν ανεξέλεγκτη ισχύ».

Οι κάτοικοι ωστόσο ρωτάνε μέσω της «Ε». «Αν ήταν νόμιμη η κεραία γιατί να την κρύβουν μέσα σε καμινάδα; Μπορεί να απαντήσει κάποιος;». Εμείς πάντως όχι...

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass