«ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ» Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ

Προσφυγικό «μπλόκο» στην εθνική οδό

* Θέμα ασφαλείας, με αφορμή τη συμπεριφορά Αφγανών, θέτουν Σύριοι πρόσφυγες που αρνούνται να επιστρέψουν στο πρώην στρατόπεδο ζητώντας να φύγουν από την Ελλάδα

Δημοσίευση: 09 Απρ 2016 0:13
Με τις αποσκευές τους, βγήκαν χθες στην εθνική οδό Σύριοι πρόσφυγες, ζητώντας να μεταφερθούν σε χώρο με καλύτερες υποδομές Με τις αποσκευές τους, βγήκαν χθες στην εθνική οδό Σύριοι πρόσφυγες, ζητώντας να μεταφερθούν σε χώρο με καλύτερες υποδομές

Με βασικό αίτημα να φύγουν από την Ελλάδα, ζητώντας επίσης να φύγουν από το πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», επικαλούμενοι ακόμη και θέμα ασφάλειας, εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες πραγματοποιούν από χθες, νωρίς το απόγευμα, καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων στο ύψος της διασταύρωσης με τον καταυλισμό των προσφύγων.

Όπως έγκαιρα είχαν επισημάνει εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων που αναπτύσσουν δράσεις αλληλεγγύης, ήταν «θέμα χρόνου» να τεθεί «εκτός ελέγχου» η κατάσταση στον καταυλισμό της Μάνδρας που από τις 19 Μαρτίου φιλοξενούνται περί τους 1.400 πρόσφυγες.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως Σύριοι πρόσφυγες δήλωναν χθες στα Μέσα Ενημέρωσης, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Σύριων και Αφγανών ήταν «καθημερινές» χωρίς ωστόσο να εκδηλώνονται επεισόδια μεγάλης έκτασης. Έτσι, στις 4 χθες το μεσημέρι, αρκετές οικογένειες Σύριων, τονίζοντας ότι «τους απειλούν κάποιοι Αφγανοί» με τις αποσκευές τους εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και κατέλαβαν την εθνική οδό.

Ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα σε κάποιον άλλο καταυλισμό με κυρίαρχο αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα και να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου ήδη βρίσκονται μέλη των οικογενειών τους.

Η μαζική κινητοποίηση των διαμαρτυρόμενων Συρίων και η κατάληψη της εθνικού οδού αιφνιδίασε τις αρχές όπως και τους κατοίκους των γύρω χωριών, αφού ανεξέλεγκτα ομάδες προσφύγων διέκοπταν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στους παρακαμπτηρίους ακόμη και σε χωματόδρομους.

Οι προσπάθειες της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., του περιφερειακού συμβούλου Χρ. Καλομπάτσιου, του αντιδημάρχου Λάρισας Δημ. Δεληγιάννη όπως και εθελοντών να σταματήσουν την κατάληψη του δρόμου, να διευκολύνουν την κυκλοφορία και παράλληλα να εξετασθεί από τα κεντρικά το αίτημά τους για μεταφορά σε άλλο χώρο, δίχασε τους πρόσφυγες αλλά τελικά επικράτησε η άποψη ορισμένων ότι «δεν φεύγουμε από τον δρόμο» με τους ίδιους να δηλώνουν ότι θα μείνουν όλο το βράδυ στην εθνική οδό και πως θα φύγουν, σήμερα το πρωί.

Οι ίδιοι πρόσφυγες δεν αντέδρασαν θετικά ούτε και στις προσωπικές εκκλήσεις των εθελοντών ότι η κινητοποίηση μπορεί να αντιστρέψει την καλή εικόνα από τις αναρίθμητες δράσεις αλληλεγγύης των Λαρισαίων. Έτσι δεν επικράτησαν οι «ψύχραιμες» φωνές και αρκετοί πρόσφυγες, μετέφεραν τις αποσκευές τους στην εθνική οδό, άλλοι μετέφεραν ακόμη και τα ράντζα από τις σκηνές του καταυλισμού ενώ κάποιοι έστησαν ακόμη και σκηνές στο οδόστρωμα.

Να σημειωθεί πως, από καιρό, είχαν επισημανθεί τα προβλήματα «απουσίας» του κρατικού μηχανισμού στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», που λειτουργεί ως ανοιχτή δομή, με χαρακτηριστικότερο την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι κυρίαρχο αίτημα των προσφύγων είναι να φύγουν από την Ελλάδα με τελικό προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι πρόσφυγες δεν είχαν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό αυτοβούλως και με κάθε μέσο υιοθετώντας φήμες ότι «τα σύνορα θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες».

Έτσι αρκετοί πρόσφυγες τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της σκοπιμότητας από επιτήδειους με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Ειδικά από τους εθελοντές, είχε επισημανθεί ότι παρά τις δράσεις αλληλεγγύης ή και τις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών παραμονής, η υπομονή των προσφύγων «αργά ή γρήγορα» θα εξαντλούνταν.

Το χθεσινό περιστατικό ανέδειξε επίσης και τις «αδυναμίες» του Συντονιστικού Οργάνου αφού το αίτημα των προσφύγων της Λάρισας έπρεπε να τεθεί στο κεντρικό διυπουργικό Συντονιστικό για να απαντηθεί θετικά ή αρνητικά, η ΕΛ.ΑΣ. έπρεπε να ασχοληθεί με την εκτροπή της κυκλοφορίας των παρακαμπτηρίων, τα στελέχη της 1ης Στρατιάς που έχουν τη διοικητική ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού έπρεπε – εκείνη την ώρα - να μεριμνήσουν για το συσσίτιο για παράδειγμα και έτσι, δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση της χθεσινής κατάστασης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στην εθνική οδό.

Να διευκρινισθεί τέλος ότι άλλοι Σύριοι παρέμεναν στον καταυλισμό και δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ χθες βράδυ, δεκάδες Αφγανοί, με τις αποσκευές τους επίσης ζήτησαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass