ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

70άρησε το 5ο Σύστημα Προσκόπων

Δημοσίευση: 11 Απρ 2016 0:25

 

Πολλές γενιές Λαρισαίων προσκόπων αντάμωσαν χθες στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας. Παλιοί και νέοι, που, πέρα από τις διδαχές του ιδρυτή Μπ. Πάουελ και τις αρχές του Προσκοπισμού, ενώνονται και με μια άλλη νοητή γραμμή: όλοι τους έμαθαν τον προσκοπισμό, από τις τάξεις του 5ου Συστήματος Λάρισας, που χθες γιόρταζε τα 70 του χρόνια.

Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία να εορτάζουν μαζί αυτά τα γενέθλια, το σημερινό λυκόπουλο των 6 ετών με τον 82χρονο σήμερα συμπολίτη, τον κ. Στέλιο Κουτίνη, ο οποίος, σε ηλικία 12 ετών υπήρξε μέλος της πρώτης εκείνης αγέλης, το μακρινό 1945. Τη χρονιά που το 5ο Σύστημα ξεκινούσε τη δική του περιπέτεια και δράση, μπαίνοντας στη ζωή της πόλης.

Αυτή η πορεία αποτέλεσε και την κεντρική ιδέα της χθεσινής εκδήλωσης. Μια «μηχανή του χρόνου», με οδηγούς και πρωταγωνιστές λυκόπουλα και βαθμοφόρους, ταξίδεψε τους καλεσμένους στο μακρινότερο αλλά και πιο κοντινό παρελθόν του Συστήματος. Ένα ταξίδι όχι όμως αποκομμένο από την ιστορία, από το παγκόσμιο αλλά και τοπικό γίγνεσθαι.

Άλλωστε, όπως είπε και ο αρχηγός του Συστήματος Γιώργος Ζορτός, η «ιστορία είναι η ζωή μας», και για το 5ο Σύστημα είναι οι χιλιάδες εκείνες στιγμές περιπέτειας, δράσης και παιχνιδιού που σημάδεψαν τη νεότητα, όσων πέρασαν –και περνούν- από τις τάξεις του.

Την ομορφιά της προσκοπικής ζωής αναγνώρισε και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Γ. Σούλτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του δημάρχου Απ. Καλογιάννη και της δημοτικής αρχής για να σημειώσει την ανάγκη η συνεργασία και ο εθελοντισμός που καλλιεργεί και συναντά κανείς στον Προσκοπισμό να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλους φορείς και κοινωνικές ομάδες, αφού σήμερα αποτελεί ζητούμενο.

Από το 1945 λοιπόν και τη ρημαγμένη μετά τον πόλεμο Ελλάδα, ξεκινά η «περιπέτεια» του 5ου Συστήματος με ιδρυτή τον μηχανικό της Νομαρχίας Τιμ. Λυκιαρδόπουλο και πρώτη εστία, μια αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Λάρισας.

Πρόσκοποι και μη «πέταξαν» για μία ώρα στο χθες, αναπολώντας μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας και μαθαίνοντας εκείνες της ιστορίας του Συστήματος. Διαφάνειες και φωτογραφίες, ταξίδεψαν τους παρευρεθέντες από την πρώτη κατασκήνωση στην Αγριά το 1947, μέχρι τις σημερινές προσκοπικές δράσεις, με την ανά δεκαετία υπόμνηση των βαθμοφόρων που κόσμησαν τις τάξεις του Συστήματος.

Αναδρομή που έδεσε αρμονικά μια όμορφη περιήγηση στα μεγάλα γεγονότα κάθε δεκαετίας, χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις. Έτσι πλάι στη «λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου, η απογευματινή βόλτα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας και η πόλη με τον λουστράκο, τον σαλεπιτζή, τον γαλατά...

Από τον Ελύτη με το «Άξιον Εστί», τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Ζορμπά και τον Μάνο Χατζιδάκι με την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», στο «Γούντστοκ» και το ροκ-εν-ρολ. Από τη μόδα και τις πρώτες διαφημίσεις της ελληνικής τηλεόρασης, στην τεχνολογική επανάσταση του 21ου αι. και από την κατάκτηση της σελήνης, στην ΑΕΛ και το πρωτάθλημα του 1988. Και όλα αυτά πλεγμένα με τη φαντασία και την αθωότητα των λυκόπουλων, το τραγούδι και τα θεατρικά σκετς, με τα οποία έδωσαν τη δική τους παράσταση, σ’ αυτό το ταξίδι, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους παλαιότερους για να συνεχίσουν την περιπέτεια του 5ου Συστήματος.

Ο Γ. Ζορτός στην ομιλία του υπενθύμισε τις αρχές και τις αξίες του Προσκοπισμού, σημειώνοντας ότι σήμερα αυτές υπηρετούνται μέσα από ένα σύγχρονο και δημοκρατικό πρόγραμμα, με στόχο πάντα να γαλουχηθούν ενεργοί πολίτες, δρώντες νέοι, άτομα συμμετέχοντα στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Μια μεγάλη τούρτα με 70 κεράκια πλαισιωμένη από το χθες και το σήμερα του 5ου Συστήματος, ήρθε για να κλείσει την όμορφη βραδιά, μαζί με μια φωτογραφία, μια μεγάλη αγκαλιά που χώρεσε γονείς, λυκόπουλα, ομάδα, ανιχνευτές και βαθμοφόρους του Συστήματος, παρέα με τους αρχηγούς, τον επικεφαλής των παλιών Προσκόπων κ. Μ. Μανουάχ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ε» και επίσης παλαιό πρόσκοπο του Συστήματος κ. Γ. Μιχαλόπουλο και τα μέλη της επιτροπής κοινωνικής συμπαράστασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass