ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

* Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στους ναούς της πόλης

Δημοσίευση: 29 Απρ 2016 1:03

 

 

 

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα, σε κάθε ορθόδοξη εκκλησία, καθώς σήμερα Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Χιλιάδες οι πιστοί που κατέκλυσαν χθες βράδυ τους ναούς για να παρακολουθήσουν μέσα από τα Δώδεκα Ευαγγέλια την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία από τον Ιούδα, τη σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια και τη Σταύρωση.

Τα φώτα χαμήλωσαν όπως σε όλους τους ναούς έτσι και στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, και ακούστηκε ο ψαλμός «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο εσταυρωμένος λιτανεύτηκε από τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο αλλά και τους άλλους ιερείς που συμμετείχαν στην ακολουθία. Η πομπή της σταύρωσης υπό το φως των κεριών κινήθηκε με αργό ρυθμό προς το κέντρο του ναού. Τα βλέμματα των πιστών χαμήλωσαν. Όλοι σιωπούν, κατανυκτικά με ευσπλαχνία και αγάπη. Η Μεγάλη Πέμπτη, είναι η ημέρα συγχώρεσης των ψυχών. Σύμφωνα με την παράδοση είναι η ημέρα που ελευθερώνονται οι ψυχές των νεκρών.

Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται… Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παρέμειναν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους για τον Χριστό. Στα χωριά κυρίως προετοιμάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τον στολισμό του Επιταφίου. Με λουλούδια που φέρνουν κορίτσια και αγόρια από τις αυλές των σπιτιών τους. Στις πόλεις αναλαμβάνουν τα ανθοπωλεία. Η σημερινή αποκαθήλωση πρέπει να βρει τον Επιτάφιο έτοιμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass