Ο ΕΝΙΠΕΑΣ "ΕΠΝΙΞΕ" ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΝΩ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ

"Ανοιξαν οι ουρανοί" στα Φάρσαλα

* Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές για να αποτιμήσει τις ζημιές

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2016 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαϊ 2016 12:10

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού και χειμάρρων, από την Αμπελιά έως την Υπέρεια Φαρσάλων και τα Ορφανά Καρδίτσας αλλά και δεκάδες σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, μέσα στην πόλη των Φαρσάλων, πλημμύρισαν προχθές βράδυ από την καταρρακτώδη βροχή που "έπνιξε" όλη την επαρχία.

Η καταρρακτώδης βροχή, από το πρωί έως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 25 σπίτια μέσα στα Φάρσαλα, χωρίς ευτυχώς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και 2.000 με 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, βαμβακιού και δημητριακών σε χωριά κατά μήκος του Ενιπέα που υπερχείλισε, όπως υπερχείλισαν και χείμαρροι και παραπόταμοί του.

Για ώρες παρέμενε κλειστός και ο δρόμος Φαρσάλων - Μικροθηβών με τέσσερις Καρδιτσιώτες που επέβαιναν σε Ι.Χ. να εγκλωβίζονται προσωρινά από φερτά υλικά που παρέσυρε χείμαρρος στην παλιά εθνική οδό, ενώ χθες το πρωί αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Φαρσάλων - Παλαμά Καρδίτσας.

"Η Περιφέρεια Θεσσαλίας" δήλωσε στην "ΕτΔ" ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός "βρέθηκε από την πρώτη περιοχή στις πληγείσες περιοχές και σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και τα απαραίτητα μηχανήματα αποκαταστήσαμε σε πρώτη φάση την κυκλοφορία. Στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας περιόδευσαν στα Φάρσαλα, ενώ ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε εκτιμήσεις".

Σε "ορισμένες περιοχές προκλήθηκε βιβλική καταστροφή" πρόσθεσε μιλώντας στην ΕτΔ" και ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Παν. Καλφούντζος που βρέθηκε χθες στα Φάρσαλα συμμετέχοντας στο κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγρ. Ανάπτυξης Βασ. Χατζόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Κων. Δεσπόπουλο και τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Στ. Διαμάντο.

ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Χείμαρροι και παραπόταμοι του Ενιπέα υπερχείλισαν "πνίγοντας" χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με νεόφυτο βαμβάκι και σιτηρά παραμονές του αλωνισμού. Όπως διευκρίνισε στην "ΕτΔ" ο κ. Δεσπόπουλος, ζημιές καταγράφονται στα χωριά Ναρθάκι, Αγ. Αντώνιο, Δίλοφο, Αμπελιά, Βαμβακού, Ανοχώρι, Κατοχώρι, Πυργάκια, Δένδρα, Καστράκι και Υπέρεια. Προσθέτοντας ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ζημιών και σε καλλιέργειες ψυχανθών (βίκος κ.α.) αλλά και δημητριακών σε χωριά όπως η Μεσοράχη, ο Κραννώνας και το Ψυχικό.

Προς το παρόν "μεγαλύτερες" θεωρούνται οι ζημιές στα σιτηρά τα οποία "ξάπλωσε" η καταιγίδα, παραμονές ουσιαστικά του αλωνισμού. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε από τη Διεύθυνση του ΕΛΓΑ, κλιμάκιό της να επισκεφθεί σήμερα την επαρχία Φαρσάλων για να αποτιμηθούν οι ζημιές.

ΣΠΙΤΙΑ

Η καταιγίδα του περασμένου Σαββάτου, πρώτα έγινε αισθητή μέσα στην πόλη των Φαρσάλων όταν άρχισαν να πλημμυρίζουν υπόγεια, σπίτια και καταστήματα, καταστρέφοντας οικοσκευές και εμπορεύματα.

Μέχρι χθες το απόγευμα, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων είχαν αντλήσει νερά από 25 συνολικά κτίρια, ενώ η προσπάθεια των πυροσβεστών θα συνεχιζόταν αφού δεκάδες ακόμη κάτοικοι των Φαρσάλων, σε απόγνωση, έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Πυροσβεστικής καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους να επισκεφθούν την πόλη για να αποτιμηθούν οι ζημιές.

Περισσότερο επλήγησαν τα Πολυμερέικα, η περιοχή κοντά στον Απιδανό ποταμό, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Μπασαγιαννέικα, περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες. Προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης σε αθλητικές εγκαταστάσεις και όπως τονίζεται από τον Δήμο Φαρσάλων με αφορμή τις καταστροφές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο τηλέφωνο 24910 25664.

Αργά το βράδυ, πυροσβέστες μετέφεραν σώους τέσσερις Καρδιτσιώτες που ενώ ταξίδευαν για Βόλο, εγκλωβίσθηκαν στο αυτοκίνητό τους όταν υπερχείλισε χείμαρρος, στο 4ο χλμ της παλιάς εθνικής οδού Φαρσάλων - Μικροθηβών. Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ χθες το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στο 21ο χλμ. του δρόμου Φαρσάλων - Παλαμά.

Από τα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων, περισσότερο επλήγη το Ανωχώρι, ενώ αρκετοί επαρχιακοί οδοί έμειναν κλεισμένοι για ώρες.

ΕΟΑΣΝΛ

Για το ίδιο θέμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως "εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα και καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

Κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ επισκέφτηκε την περιοχή και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στα χωριά και κτήματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού καθώς έσπασε το φράγμα με συνέπεια να πλημμυρίσουν.

Χρειάζεται άμεσα να γίνει αναγγελία και καταγραφή των ζημιών και να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση των αγροτών που θα καλύπτει το 100% της τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ που θα συναντηθεί Τρίτη στις 11 το πρωί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου θα θέσει στη συνάντηση εκτός του θέματος του παγετού και το θέμα των βροχοπτώσεων στην επαρχία Φαρσάλων".

* Τέλος, από χθες το πρωί, κλειστός παραμένει και ο επαρχιακός δρόμος Αμπελώνα - Δελερίων καθώς "φούσκωσε" και ο Τιταρήσιος ποταμός.

ΑΧ. ΜΠΑΚ.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass