ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΓΙΑ «ΤΡΟΧΑΙΟ» ΤΗΣ «ΑΝΙΨΙΑΣ»

Πήραν τα λεφτά, ήθελαν και τα χρυσαφικά!

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2016 12:00

 

Μια 81χρονη Λαρισαία έπεσε θύμα, αυτή τη φορά, των απατεώνων που εξαπατούν συμπολίτες με το πρόσχημα τροχαίου δυστυχήματος, όπου συγγενικό τους πρόσωπο προκάλεσε δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του κάποιο ανήλικο παιδί.

Προχθές τα μεσάνυχτα, οι απατεώνες αιφνιδίασαν την 81χρονη λέγοντας πως η ανιψιά της «προκάλεσε τροχαίο» πείθοντάς την να τους δώσει 2.000 ευρώ τα οποία θα… επέστρεφαν υποτίθεται όταν ξέμπλεκε από τη «νομική περιπέτεια» το συγγενικό της πρόσωπο.

Το θράσος των απατεώνων είναι τέτοιο που όταν ο συνεργάτης τους πήρε τις 2.000 ευρώ και έφυγε, τηλεφώνησαν ξανά στην 81χρονη λέγοντας ότι «τα λεφτά είναι λίγα» ρωτώντας την εάν… «έχει χρυσαφικά». Η 81χρονη τότε αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για απατεώνες και ευτυχώς δεν ενέδωσε ξανά ενώ επικοινωνώντας με συγγενικά πρόσωπα για να πληροφορηθεί πως είναι η «ανιψιά, στο νοσοκομείο μετά το τροχαίο» κατάλαβε πως τα 2.000 ευρώ, οι οικονομίες της δηλαδή, είχαν βγάλει «φτερά».

Όπως είναι γνωστό, οι απατεώνες είτε νωρίς το πρωί – είτε αργά το βράδυ αιφνιδιάζουν τηλεφωνώντας σε σπίτια Λαρισαίων και ποντάροντας στη συναισθηματική φόρτιση των υποψηφίων θυμάτων, συνήθως ηλικιωμένων, τους πανικοβάλλουν λέγοντας το ψέμα, ότι δηλαδή συγγενικό τους πρόσωπο είχε τροχαίο όπου έχασε τη ζωή του ένα παιδί.

Συνήθως συστήνονται ως αστυνομικοί (τροχονόμοι) και κάποιος συνεργάτης τους προσποιείται το παιδί που εκλιπαρεί σε βοήθεια ενώ με την τηλεφωνική συνομιλία αποσπούν πληροφορίες (ονόματα κ.λπ.) καθώς το υποψήφιο θύμα σε κατάστασης συναισθηματικής φόρτισης, θέλει να πληροφορηθεί την κατάσταση του συγγενικού του προσώπου.

Ετσι τους ζητάνε χρήματα για να βοηθήσουν το συγγενικό πρόσωπο, να «ξεμπλέξει» με το τροχαίο και να αποφύγει τις νομικές συνέπειες. Το τελευταίο 48χωρο οι δράστες επικοινώνησαν με δεκάδες Λαρισαίους, εξαπατώντας δύο από αυτούς ενώ αντίστοιχη δράση των απατεώνων καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μετά τα τελευταία κρούσματα στη Λάρισα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, επανήλθε με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας «ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών».

Για την απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.). Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο τον συγγενή σας. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους».

Ανάλογες είναι και οι συμβουλές και για την απάτη με το πρόσχημα οφειλής συγγενικού προσώπου με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. να καταλήγει σημειώνοντας ότι «να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορείτε να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass