ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ 11 ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΓΝΛ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

«Να φύγουν από τα νοσοκομεία οι μεγαλοεργολάβοι καθαριότητας»

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2016 12:00

 

Την ανάκληση των απολύσεων των καθαριστριών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς και την άμεση απομάκρυνση των μεγαλοεργολάβων καθαριότητας από τα δημόσια νοσοκομεία, ζητάει το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου, Χρήστος Καλούσης, «οι μεγάλες εργολαβικές εταιρίες καθαριότητας που έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημόσιων κτιρίων και οργανισμών, παραβιάζουν ακόμα και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, μετατρέποντας την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους».

Μιλώντας ειδικότερα για το ΠΓΝΛ, ο κ. Καλούσης ανέφερε ότι «η «IPIROTIKI Facility Services AE» «διαδέχθηκε» από την 1 Ιανουαρίου 2016 την πολυεθνική επιχείρηση ISS Facility Services αναλαμβάνοντας την καθαριότητα του νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη εταιρία, εκβιάζοντας απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση από την προηγούμενη επιχείρηση προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν. Με αποτέλεσμα 11 περίπου εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να συναινέσουν στον εκβιασμό της IPIROTIKI Α.Ε. και καθάριζαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για μία δεκαετία, να βρεθούν στην ανεργία. Αυτή είναι από ότι φαίνεται μια πάγια πρακτική της εν λόγω εταιρίας, καθώς σε οποίο έργο αναλαμβάνει και διαδέχεται την ISS απαιτεί εκβιαστικά από τους εργαζόμενους να μην λαμβάνουν την αποζημίωση από την προηγούμενη εταιρία.

Η «IPIROTIKI Facility Services AE» που απαρτίζεται και από τα στελέχη της προηγούμενης επιχείρησης, συνεχίζει τον εκβιασμό και την τρομοκρατία των εργαζομένων όπως έκανε και η προηγούμενη πολυεθνική. Τρομοκρατία που εξελίσσεται εδώ και χρόνια μέσα στους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αφού απολύθηκαν εργαζόμενοι γιατί τόλμησαν να γίνουν μέλη του πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου τους.

Το θράσος της εν λόγω εταιρίας είναι τόσο μεγάλο που έφτασε στο σημείο να παρακωλύει τη συνδικαλιστική λειτουργία του σωματείου, όπως έκανε την Πέμπτη 12 Μάιου που εγκλώβισε τους εργαζόμενους στα υπόγεια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για να μην πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες. Έτσι, και ενώ το σωματείο είχε πάρει άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου η εφορευτική επιτροπή με τον δικαστικό αντιπρόσωπο να διενεργήσουν μέρος των αρχαιρεσιών στον χώρο του διαλείμματος των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι της εταιρίας κλείδωσαν τον χώρο και έστειλαν τους εργαζόμενους να κάνουν διάλειμμα στο υπόγειο.

Για την κατάσταση ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθώς συντηρεί αυτό το καθεστώς. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνάψει ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με διάρκεια ως το τέλος του 2017, μετατρέποντας στην ουσία τους εργαζόμενους σε εργολάβους, κατά τα πρότυπα των συμβασιούχων στα δημόσια σχολεία. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που ορίζει δεν διασφαλίζουν τη συνέχιση της εργασίας των μέχρι τώρα εργαζομένων στην καθαριότητα και τη φύλαξη των δημόσιων, διατηρώντας τους σε εργασιακή ομηρία».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν και οι κυρίες Φανή Λίτσα – αντιπρόεδρος του σωματείου – και Κωνσταντίνα Παληγιάννη, πρώην εργαζόμενες στην καθαριότητα του ΠΓΝΛ, οι οποίες απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών νομού Λάρισας διεκδικεί :

Άμεση ανάκληση των απολύσεων που έγιναν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία.

Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα Πανεπιστήμια και σε κάθε δημόσιο κτίριο, πρόσληψη όλων των εργαζομένων από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.

Καμία απόλυση - μείωση μισθού, κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass