ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ – ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο φόβος φυλάει τα έρημα στα παράλια...

* Τι περιστατικά αντιμετωπίζουν καθημερινά στον Λιμενικό Σταθμό Αγιοκάμπου

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 12:02

Του Κώστα Γκιάστα

Αν και έχουν υπό την εποπτεία τους όχι μόνο τα παράλια του νομού Λάρισας αλλά και τμήμα της Μαγνησίας, μέχρι το Κεραμίδι, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου φαίνεται πως είναι αρκετά αποτελεσματικοί καθώς με την αύξηση των περιπολιών τους, μειώθηκαν δραματικά και τα περιστατικά παραβατικότητας.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί...

Ο Λιμενικός Σταθμός Αγιοκάμπου με έμψυχο δυναμικό 18 ατόμων, δύο περιπολικά οχήματα και δύο σκάφη καλύπτει συνολικά μια απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων.

Υπάρχει εύρος δραστηριότητας με έμφαση στην εξυπηρέτηση επαγγελματικών αλλά και ερασιτεχνών αλιέων. Έχει ως έδρα μια περιοχή που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Θεσσαλίας. Ο Αγιόκαμπος άλλωστε δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών από τις άλλες πόλεις του περιφερειακού συγκροτήματος.

Στη ζώνη ευθύνης του σταθμού υπάρχουν δύο λιμάνια, του Αγιοκάμπου και του Στομίου συν τα αλιευτικά καταφύγια όπως η Κουτσουπιά που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες αλιείς.

Σε επίπεδο παραβατικότητας ο τομέας που εστιάζουν είναι η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας οποιασδήποτε μορφής. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του σταθμού υπάρχει αύξηση των περιπολιών και την ίδια ώρα μείωση των παραβάσεων. Είτε μιλάμε για αλιευτικές παραβάσεις σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες είτε σε χειριστές σκαφών αναψυχής, ναυαγοσώστες.

Ως μια βασική εξήγηση είναι πως έχει δοθεί έμφαση στην καθημερινή αστυνόμευση και υπάρχει έντονη παρουσία είτε με περιπολικά οχήματα είτε με σκάφη σε όλη την περιοχή. Αυτό γιατί θέλουν να δείχνουν εξωστρέφεια και παράλληλα ο πολίτης να νιώθει ασφάλεια όσο και ο εν δυνάμει παραβάτης την παρουσία τους.

Ο σταθμός σύμφωνα με τους ανθρώπους του, είναι σε άμεση επαφή με το αρμόδιο υπουργείο έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή τα μέσα του να χρησιμοποιούνται για περιστατικό διάσωσης. Έχει συμβεί πολλές φορές για περιστατικά που αναζητούνται άτομα ή σκάφη από την ευρύτερη περιοχή να χρησιμοποιείται σκάφος του Αγιοκάμπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως ένα βράδυ ειδοποιήθηκε σκάφος από τον Αγιόκαμπο (λόγω της πολύ καλής ορατότητας) για να εντοπίσει σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Τελικά ο συναγερμός ήταν... άκυρος καθώς τα βεγγαλικά ήταν από την απέναντι πλευρά της στεριάς, τη Χαλκιδική.

Ένα μεγάλο κομμάτι που απασχολεί τον Λιμενικό Σταθμό είναι τα άτομα που παρανόμως θέλουν να εισέλθουν στη χώρα εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο ζήτημα του προσφυγικού. Επιχειρώντας παράλληλα να εισαγάγουν ναρκωτικές ουσίες ή λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με μέλη του Σταθμού αυτός που θέλει πραγματικά να ξεφύγει δεν θα επιλέξει να πάει στο νησί. Γιατί εκεί θα καταγραφεί. Κάποιος όμως μπορεί να έρθει σε ευθεία γραμμή από την Τουρκία όπως έχει καταγραφεί στο παρελθόν, θα το κάνει με ειδικά κατασκευασμένα σκάφη και με ένα ντεπόζιτο και χωρίς ανεφοδιασμό. Η περιοχή άλλωστε είναι στο κέντρο της Ελλάδας κοντά στους βασικούς οδικούς άξονες.

Σημαντικός τομέας που αναδεικνύει και το έργο τους είναι και η συνδρομή τους στην ασφάλεια των πολιτών. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά υπήρχαν περιστατικά στα οποία κλήθηκαν να επέμβουν ώσπου να έρθει το περιπολικό της αστυνομίας.

Όσον αφορά τώρα στις δύσκολες επιχειρήσεις αυτές τονίστηκε πως αφορούν κυρίως στις περιπτώσεις που κάποιος πολίτης με το σκάφος του είναι ακυβέρνητο ή είναι ανήμπορος καλεί το λιμενικό να τον φέρει πίσω. Κυρίως λόγω βλάβης ή λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Έχει καταγραφεί περίπτωση όπου σε πολύ κακές συνθήκες κάποιοι πολίτες υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους. Επήλθε βλάβη η οποία τους οδηγούσε όλο και πιο μέσα αντί να τους βγάζει έξω. Με μεγάλη καταπόνηση του προσωπικού τελικά έφτασαν πίσω σώοι και αβλαβείς.

Άλλο κεφάλαιο που τους απασχολεί τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αυτός της παιδείας των λουομένων σχετικά με τη θάλασσα. Τα λίγα περιστατικά που έχουν είναι άτομα που δεν έχουν τηρήσει τους βασικούς κανόνες για ασφάλεια. Δηλαδή να μην έχουν προβλήματα υγείας, να μην έχουν φάει πολύ, να μην είναι ασυνόδευτοι. Κάποιοι που δεν τα τήρησαν το πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass