ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΟΡΗΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ

Μεροκάματο κάτω από τον καυτό ήλιο

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2016 11:31

Της Νατάσας Πολυγένη

Την ώρα που το θερμόμετρο μπορεί να φτάνει τους 40 βαθμούς, που η ζέστη είναι αφόρητη και αναζητούμε εναγωνίως τη δροσιά υπάρχουν άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν είτε κάτω από τον καυτό ήλιο, είτε πάνω από κάρβουνα και μέσα σε φούρνους.

Άνθρωποι που βγάζουν το μεροκάματο κάτω από σκληρές συνθήκες αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, όπως ούτε και εμείς γιατί τους έχουμε ανάγκη.

Ο Στέλιος Μιχαλόπουλος από τον Αμπελώνα αγρότης στο επάγγελμα, δουλεύει πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Η δουλειά του είναι τέτοια που δεν μπορεί να το αποφύγει. Δεν τον ενοχλεί όμως το έχει συνηθίσει. Όπως χαρακτηριστικά λέει «Εμάς τους αγρότες δεν μας καίει ο ήλιος αλλά η φορολογία. Από τις υψηλές θερμοκρασίες είμαστε μαθημένοι».

Ο Δημήτρης Κόσσυβας είναι αρτοποιός στο Άστρος Κυνουρίας. Χρόνια ολόκληρα σηκώνεται από το χάραμα για να ζυμώσει και να φουρνίσει τα ψωμιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα τον ενοχλούν αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Το φούρνισμα είναι η δυσκολότερη στιγμή της εργασίας του. Τα σχόλια του τύπου «Καλά πως την παλεύετε εδώ με τέτοια ζέστη;» τα έχει συνηθίσει. Το χειρότερο όλων είναι ότι ο φούρνος απέχει ελάχιστα από την παραλία.

Ο Βασίλης Τ. είναι ψήστης σε σουβλατζίδικο. Κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 8 χρόνια όμως όπως λέει και εκείνος δεν συνηθίζεται.

«´Η ζέστη δεν παλεύεται με τίποτα, δεν υποφέρεται. Πρέπει να έχεις τεράστια υπομονή για να μπορείς να συγκεντρωθεί και να δουλέψεις. Συνήθεια δεν υπάρχει σε αυτή τη δουλειά. Η ζέστη είναι ζέστη, ενοχλεί. Οταν έξω έχει 35-40 βαθμούς, όταν είσαι πάνω από τα κάρβουνα η θερμοκρασία είναι πάνω από 70 βαθμούς» λέει και προσθέτει καταλήγοντας «Χαράς το κουράγιο σας, μας λέει ο κόσμος. Μπαίνει μέσα στο μαγαζί, παραγγέλνει και συνήθως στέκεται κοντά στην έξοδο για να δροσίζεται».

Η νεαρή Μαρία δουλεύει ως σερβιτόρα σε beach bar στα παράλια του νομού. «Είμαι φοιτήτρια και σκέφτηκα να βρω μια δουλειά το καλοκαίρι που θα περνάω και καλά. Πράγματι τα λεφτά είναι καλά, δουλεύω με μουσική, βλέπω θάλασσα αλλά για να τη νιώσω στο δέρμα μου βραδιάζει. Ούτε είχα φανταστεί πόσο δύσκολο είναι να σερβίρεις περπατώντας στην άμμο. Τις πρώτες μέρες καιγόμουν κυριολεκτικά. Μαύρισα σε χρόνο dt και νόμιζα ότι δεν θα τα καταφέρω. Άσε που χρειάζεται να έχεις και μια καλή φυσική κατάσταση για να μπορείς να περπατήσεις κουβαλώντας τόσο βάρος» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τώρα που το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος η Μαρία έχει συνηθίσει λέει και τον ήλιο και το γεγονός ότι την ώρα που οι άλλοι δροσίζονται εκείνοι φλέγονται. Εξάλλου, όπως λέει αυτή η δουλειά έχει και τα καλά της. Στο τέλος της βάρδιας φίλοι και συνάδελφοι κάνουν και εκείνοι τη δροσερή βουτιά τους.

Φυσικά, υπάρχουν ένα σωρό ακόμη επαγγέλματα που ασκούνται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες όπως οι ξεναγοί, οι οδηγοί ταξί, οι οικοδόμοι, οι καλαμποκάδες των παραλίων, οι ναυγαγοσώστες που το μεροκάματο για εκείνους βγαίνει πραγματικά με πολύ ιδρώτα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass