ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ: «ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ»

Φορτηγό στον παράδρομο; 1000 ευρώ πρόστιμο…

*Σωματείο ΦΔΧ Λάρισας: «Ναι μεν αλλά. Κάντε αναλογικά με βάση τα χιλιόμετρα τα διόδια» *Ποια οχήματα και σε ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται με άδεια διέλευσης

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2016 11:53

Του Κώστα Γκιάστα

«Βαριά» αναμένονται τα πρόστιμα για τους οδηγούς αλλά και τους ιδιοκτήτες των βαριών οχημάτων -άνω των 3.5 τόνων- που στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα διόδια, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κάποιον από τους παράδρομους, αλλά και ΠΕΟ σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων θα καλούνται να πληρώνουν 1.000 ευρώ πρόστιμο ο καθένας τους, αν δεν είναι εφοδιασμένοι με την κατάλληλη άδεια που δίδεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλλεται άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ακινητοποιείται το όχημα.

Για την απόφαση αντέδρασε άμεσα το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, αποστέλλοντας υπόμνημα – αίτηση αναστολής στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του κλάδου.

Χθες τοποθετήθηκε στην «Ε», για το εν λόγω ζήτημα ο πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών ΔΧ νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Μπομπότης αναλύοντας κέρδη και ζημίες από την αποφυγή των διοδίων για τα οποία όμως ζήτησε να μετατραπούν αναλογικά με βάση τα χιλιόμετρα.

Δήλωση για την εξέλιξη αυτή είχαμε και από την εκπρόσωπο Τύπου της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Ειρήνη Ζαβρίδου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «θα πρέπει να δούμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο».

Πιο συγκεκριμένα

*«Είναι μια απόφαση της κυβέρνησης και γι’ αυτήν την απόφαση βοήθησαν και οι δήμαρχοι γιατί αυτοί υποφέρουν τα μέγιστα καθώς τα βαριά οχήματα περνάνε μέσα από τα χωριά τους και δημιουργούν προβλήματα στο οδόστρωμα» τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» η εκπρόσωπος Τύπου της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Ζαβρίδου.

«Το ζήτημα ωστόσο είναι πως εδώ και χρόνια στην Ελλάδα βγαίνουν νόμοι αλλά δεν εφαρμόζονται. Σαν απόφαση περιμένουμε απλά να εφαρμοστεί.

Το πρόβλημα με τα βαριά οχήματα είναι πως κινούνται στους παράπλευρους δρόμους και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας και ατυχήματα. Είναι θέμα ασφάλειας καθώς μην ξεχνάμε πως επιβαρύνουν και το οδόστρωμα στο οποίο κινούνται πολλά οχήματα».

Η κ. Ζαβρίδου έδωσε και μια άλλη διάσταση, αυτή των αγροτικών περιοχών καθώς σύμφωνα με την ίδια «στον Δήμο Νίκαιας για παράδειγμα στον οποίο βρίσκονται τα γραφεία και ζούμε καθημερινά και δεχόμαστε αρκετά παράπονα από τους αγρότες καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παράδρομο γιατί κινούνται τα φορτηγά διαρκώς. Μην ξεχνάμε όμως πως γι’ αυτούς φτιάχτηκε ο παράδρομος».

*Ο κ. Δημήτρης Μπομπότης τοποθετήθηκε επίσης στην «Ε» ως πρόεδρος Σωματείου Φορτηγών ΔΧ ν. Λάρισας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «θα έχουμε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία Θεσσαλίας και ενδέχεται να υπάρχει μια ενημέρωση του κλάδου από την Ομοσπονδία και το σωματείο για να γνωρίζουν τα πάντα οι επαγγελματίες. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να συνετιστεί, το κάνει».

Συνολικά το σωματείο μετρά 340 μέλη. Όλοι τους, σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούν πρωτίστως να αλλάξει το σύστημα των διοδίων και να μετατραπεί σε αναλογικά (όσα χιλιόμετρα διανύσει κάποιος, τόσα να πληρώσει) και έπειτα να συζητήσουν για πρόστιμα.

«Άλλωστε» συμπληρώνει ο κ. Μπομπότης «ο παράδρομος δεν είναι καλός. Έχει στροφές, κακό οδόστρωμα πράγμα που επιβαρύνει το όχημα και προκαλεί φθορές σε φρένα, ελαστικά. Δηλαδή αν πας Αθήνα – Θεσσαλονίκη για να γλιτώσεις ένα ποσό, το μισό από αυτό θα το πληρώσεις στις φθορές ενώ θα χάσεις και χρόνο».

Για το αν η επιβολή προστίμου θα επηρεάσει τη συμπεριφορά κάποιων είπε: «Αυτό εξαρτάται από τον καθέναν. Πάντως τα 1000 ευρώ δεν τα βγάζει εύκολα ένας επαγγελματίας. Αν έχεις και οδηγό και κληθείς να πληρώσεις 2000 ευρώ, τότε είσαι μεταξύ ζωής και θανάτου επαγγελματικά» καταλήγει.

ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, εξαιρούνται της απαγόρευσης της παραγράφου 8 του άρθρου δεύτερου του Ν. 4388/2016 (Α’/93) και επιτρέπεται η διέλευση στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, ήτοι το παραλλαγμένο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την αποφυγή καταβολής τελών διοδίων, όπως: Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών,

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας (έως Υλίκη), Π.Ε.Ο. Καβάλας – Ελευθερούπολης, Π.Ε.Ο. Καβάλας – Ξάνθης, Π.Ε.Ο. Ξάνθης – Κομοτηνής, Π.Ε.Ο. Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, Π.Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Κήπων, Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κοζάνης, Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Παράπλευρο Α/Δ Π.Α.Θ.Ε., και άλλα, τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, βαρέα οχήματα, για μηχανήματα έργων, φορτηγά και λοιπές κατηγορίες οχημάτων όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, ύστερα από χορήγηση σχετικής άδειας διέλευσης.

Η άδεια εκδίδεται όταν ο ιδιοκτήτης τους, φυσικό ή νομικό πρόσωπο:

α) είναι μόνιμος κάτοικος δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

β) είναι δημότης δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

γ) εκτελεί δημόσιο έργο σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

δ) εκτελεί ιδιωτικό έργο σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

ε) έχει την έδρα της επιχείρησης σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

στ) εκτελεί αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

Τέλος, εξαιρούνται ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά, όταν πρόκειται για μεταφορά προϊόντων, δομικών υλικών ή οικοσκευών, μηχανημάτων και κάθε είδους διανομής και τροφοδοσίας, αλλά μόνο στο τμήμα του παράπλευρου παραλλαγμένου οδικού δικτύου που ορίζεται από τους δύο πλησιέστερους στη διεύθυνση αποστολής κόμβους εισόδου-εξόδου προς τον οδικό άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Υπόμνημα – αίτηση αναστολής στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ Πέτρος Σκουλικίδης, σχετικά με την απαγόρευση χρήσης του παράπλευρου οδικού δικτύου από τα φορτηγά, πλην εξαιρέσεων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του κλάδου.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στo υπόμνημα, «είναι προφανές ότι οι συντάκτες της Υπουργικής Απόφασης έχουν πλήρη άγνοια των προβλημάτων που δημιουργούν, εκτός από τους μεταφορείς, και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα οδικά δίκτυα που αναφέρονται στην Υ.Α., τα οποία γίνονται πλέον ‘‘άβατο’’ για όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων».

Η επιστολή καταλήγει με την παράθεση του αιτήματος περί αναστολής της απόφασης για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών, ώστε να δοθεί χρόνος «να συνεργαστούμε με το αρμόδιο Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και να τους ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα που δημιουργεί η Υ.Α, τόσο στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου, τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων, όσο και την επιβάρυνση των αστικών περιοχών από τη διέλευση χιλιάδων φορτηγών μόνο για την είσπραξη τελών διοδίων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass