ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Έργα 40 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – '18

* Ξεκινά αύριο η διαβούλευση με φορείς προκειμένου στις 20 Σεπτεμβρίου να υποβληθεί η πρόταση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2016 11:02
Την πρόταση για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης Την πρόταση για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης

 

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο Δήμος Λαρισαίων τη διετία 2017 – ’18. Έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων Υπουργείων και μέσω ιδίων πόρων και τα οποία «θα αλλάξουν την πόλη» όπως με έμφαση τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, παρουσιάζοντας χθες την πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καλογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους Γ. Σούλτη, Δημ. Μαβίδη, Δημ. Δεληγιάννη, τη γενική διευθύντρια του Δήμου Λίλη Γιοβρή και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Τ. Κωστούλα, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του Δήμου Λαρισαίων που θα κατατεθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης.

Η πρόσκληση αφορά στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με τον Δήμο Λαρισαίων να επιδιώκει την ένταξη έργων ύψους 17 εκατ. ευρώ που κατανέμονται στους εξής άξονες: Σε έργα στο ευρύτερο κέντρο της πόλης (2,8 εκατ. ευρώ), σε έργα στον τομέα του πολιτισμού (5,3 εκατ. ευρώ), σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (3,3 εκατ. ευρώ), σε υποδομές κοινωνικής πολιτικής (2,3 εκατ. ευρώ), στη λειτουργία των δομών κοινωνικής πολιτικής (2,3 εκατ. ευρώ) και τέλος, στην αύξηση της απασχόλησης (950.000 ευρώ).

Με τον κ. Καλογιάννη να χαρακτηρίζει εξαρχής ως «σημαντική» «αυτή τη στιγμή της δημοτικής θητείας καθώς εξελίσσονται οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ και η πόλη διεκδικεί πολλούς πόρους. Σήμερα διαμορφώνεται το πλαίσιο και τα επόμενα χρόνια, σε αυτή τη δημοτική περίοδο τη διετία 2017 – 18, θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων που θα αλλάξουν την πόλη».

Για να διευκρινίσει ότι τα 17 εκατ. ευρώ εντάσσονται στη διεκδίκηση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και τα υπόλοιπα 23 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων και από ιδίους πόρους, χωρίς όπως τόνισε «να υπολογισθούν τα 7 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσθηκαν για τον κοινόχρηστο χώρο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο».

Παραπέμποντας στις προσκλήσεις από τα Τομεακά αλλά και στην οικονομική ευρωστία του δήμου (σ.σ. σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ) ο κ. Καλογιάννης έκανε λόγο για υλοποίηση έργων όπως ο κυκλικός κόμβος στη Φαρσάλων, η ολοκλήρωση της οδού Τσιτσάνη, τα έργα της ΔΕΥΑΛ και του Πρασίνου.

Για να τονίσει πως «η δημοτική αρχή έχει όραμα και έχει και πόρους που δεν έπεσαν από τον ουρανό» επαναλαμβάνοντας τα «στρατηγικά εργαλεία» του Δήμου (Στρατηγικό – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2015-2019, Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ, Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) για τις επόμενες διεκδικήσεις.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο κ. Καλογιάννης έκανε αναλυτική αναφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο οποίο ο Δήμος Λαρισαίων είναι δικαιούχος χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ 2014-2020), μαζί με τον Δήμο Βόλου (αναλογικά) μετά τη σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για ένταξη έργων περί τα 26 εκατ. ευρώ.

Τόνισε δε ότι «στους στόχους της χωρικής στρατηγικής που θα αναπτυχθεί για την πόλη μας περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με τρόπο συνεκτικό και ολοκληρωμένο. Μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο Δήμος στοχεύει να αξιοποιήσει πόρους τόσο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας όσο και από το ΕΠΥΜΕΠΕΡΑΑ, το ΕΠΑνΕΚ κ.α.».

ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Η περιοχή παρέμβασης, πρόσθεσε ο δήμαρχος, «περιλαμβάνει το ευρύτερο κέντρο της πόλης έως τον δακτύλιο της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και τις σιδηροδρομικές γραμμές (συνοικίες Αγ. Αχιλλίου, Αγ. Σαράντα, Αγ. Νικολάου) καθώς και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Πρόκειται για μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης με έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου. Το κτιριακό απόθεμα αποτελείται κυρίως από πολυκατοικίες της περιόδου 1970-1980 με τάσεις υποβάθμισης. Παρατηρείται σημαντικός αριθμός κενών καταστημάτων και διαμερισμάτων κυρίως στους πρώτους ορόφους των πολυκατοικιών.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα, πρόβλημα στάθμευσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης στους δημόσιους υπαίθριους αστικούς χώρους.

Η περιοχή, ως τμήμα της πόλης που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, κατοικείται από πληθυσμό με εισόδημα σε φθίνουσα τάση ενώ στην συνοικία της Νέας Σμύρνης υπάρχει σημαντικός πληθυσμός ΡΟΜΑ».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

«Ο κύριος στόχος είναι να χαράξει νέες σύγχρονες κατευθύνσεις στον σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρισας και τον επαναπροσδιορισμό της ως πόλη:

Με αναβαθμισμένη την εικόνα του αστικού της περιβάλλοντος με έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Με σεβασμό της ιστορίας και του Πολιτισμού της, καθώς και των καλλιτεχνικών και δημιουργικών φορέων της πόλης. Με σεβασμό στα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Με κοινωνική συνοχή και ευκαιρίες ένταξης στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Με δυνατότητες ενθάρρυνσης της ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα».

«Το όραμα» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης στο πλαίσιο του ΒΑΑ διατυπώνεται ως ακολούθως: «Η Λάρισα το 2020 να είναι ένας ελκυστικός προορισμός ο οποίος αναδεικνύει τη διεθνούς σημασίας αξία των πολιτιστικών της πόρων, προκαλεί τον επισκέπτη για εξερεύνηση.

Μία πόλη που επιτυχώς ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιεί βιώσιμα το «φυσικό της πλεονέκτημα» για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, αναδεικνύει το ρόλο της ως διοικητικό, επιχειρηματικό, διαμετακομιστικό, πολιτιστικό και δημιουργικό κέντρο στον πυρήνα της χερσαίας Ελλάδας.

Η Λάρισα επιδιώκει να αναδειχθεί σε υπερτοπικής σημασίας αναπτυξιακό πόλο, πόλη του πολιτισμού, ελκυστικός χώρος διαβίωσης και δημιουργίας, να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής με εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης των πολιτών»

 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Βασικοί επιχειρησιακοί στόχοι, τόνισε ο κ. Καλογιάννης, είναι «η αναβάθμιση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης, η ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας σε συνεργασία με τους φορείς του πολιτισμού και την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η βιώσιμη κινητικότητα της πόλης, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και παράλληλα την εικόνα της πόλης. Η βελτίωση των συγκοινωνιακών – κυκλοφοριακών συνθηκών της πόλης, της προσβασιμότητας όλων των χρηστών, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους. Η ανάκτηση και στήριξη της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, δηλαδή η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Η προαγωγή δράσεων κοινωνικής οικονομίας σε τομείς που συνδέονται με το όραμα του ΒΑΑ».

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης, οι επιλέξιμες δράσεις /πράξεις ΒΑΑ είναι οι εξής: Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών. Σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων. Ανάπλαση περιοχής τάφρου Ι1 (Ενδεικτικός προϋπολογισμός 2.850.000 ευρώ).

Στο δεύτερο σκέλος οι επιλέξιμες δράσεις είναι οι εξής: Ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού. Δημιουργία σημείου πολιτιστικής διασύνδεσης – Γενί Τζαμί (Ενδεικτικός προϋπολογισμός 5.300.000 ευρώ). Με τον κ. Καλογιάννη, να διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι για την ολοκλήρωση του Προσκηνίου (Θέατρο ΟΥΗΛ) ο Δήμος θα διαθέσει από ιδίους πόρους, 3 εκατ. ευρώ

Στο τρίτο σκέλος οι επιλέξιμες δράσεις είναι οι εξής: Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας (Ενδεικτικός προϋπολογισμός 3.300.000 ευρώ).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Στο σκέλος των Κοινωνικών Δομών, τα προτεινόμενα έργα ΒΑΑ είναι τα εξής: Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Βελτίωση προσβασιμότητας ΑμεΑ. Αναβάθμιση και εξοπλισμός ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Παιδική χαρά ΑΜΕΑ. Διαμόρφωση και εξοπλισμός ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ. Δομή παροχής υπηρεσιών αστέγων. Δομή ψυχοκοινωνικού κέντρου. Κέντρα κοινωνικής και οικογενειακής στήριξης. Επέκταση και αναβάθμιση δημοτικού λαχανόκηπου. Δημιουργία δομής παροχής συσσιτίου. Κοινωνικό Πολυιατρείο. Δημιουργία κέντρου πρόληψης (εργαστήρι ζωής). Διαμόρφωση και εξοπλισμός κέντρου κοινότητας /παραρτήματος/πολιτιστικού κέντρου ΡΟΜΑ. Αναβάθμιση διαμόρφωση και εξοπλισμός κοινωνικών υποδομών. Τεχνικές Μελέτες κοινωνικών δομών (Προϋπολογισμός ΒΑΑ: 2.320.000 ευρώ).

Στον ίδιο τομέα, στις επιλέξιμες δράσεις, στη Λειτουργία δομών: Συσσιτίου. Κοινωνικού πολυιατρείου. Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Υπνωτηρίου αστέγων. ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Ψυχοκοινωνικού Κέντρου. Δημοτικού Λαχανόκηπου. ΚΟΙΣΠΕ Ψυχικής Υγείας. Ενίσχυση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Συμβουλευτική / Καταρτίσεις. Κοινωνική Επιχειρηματικότητας. (Ενδεικτικός προϋπολογισμός ΒΑΑ ΠΕΠ Θεσσαλίας 2.300.000 ευρώ).

Τέλος στον «ειδικό στόχο» της αύξησης της απασχόλησης, προβλέπονται οι εξής επιλέξιμες δράσεις: Κατάρτιση. Πρακτική. Προώθηση στην απασχόληση. Voucher απασχόλησης. Ενίσχυση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (Ενδεικτικός προϋπολογισμός ΒΑΑ ΠΕΠ Θεσσαλίας 950.000 ευρώ)».

* Ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, αναφερόμενος στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων, τόνισε ότι αύριο Παρασκευή έχουν κληθεί οι παραγωγικοί φορείς, την ερχόμενη Τρίτη οι κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς.

Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης και έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου στις 20 Σεπτεμβρίου να υποβληθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Διαχειριστική Αρχή η τελική πρόταση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass