ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ 4.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Θεομηνία αφάνισε τον τρύγο στο Δαμάσι

* Επίσκεψη Κ. Αγοραστού στην Τσαριτσάνη μετά τη νεροποντή

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2016 11:07

ΤΥΡΝΑΒΟΣ ( Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Άνοιξαν οι ουρανοί προχθές βράδυ στο Δαμάσι Τυρνάβου με έντονη καταιγίδα, βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το χαλάζι είχε μέγεθος μικρού λεμονιού. Η καταστροφή αυτή είναι η τρίτη (και... τελειωτική) μέσα στην ίδια χρονιά για τις καλλιέργειες του Δαμασίου αφού στις 26 Μαρτίου υπήρξε ο παγετός, ενώ στις 24 Ιουλίου πάλι χαλάζι.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου κ. Γιώργος Τσανάκας έκανε αναφορά για βιβλική καταστροφή χωρίς άλλο προηγούμενο. Επίσης λόγω των σφοδρών ανέμων έπεσαν τουλάχιστον 7 – 8 κολόνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης μέχρι και χθες Παρασκευή το μεσημέρι το χωριό να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε λίμνη μετατράπηκε και το δημοτικό στάδιο του χωριού.

Ο κ. Τσανάκας σημείωσε επίσης ότι οι αγρότες του Δαμασίου είναι απροστάτευτοι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ζητούν στήριξη από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Στο πλευρό των αγροτών του Δαμασίου βρέθηκε ο Δήμος Τυρνάβου μετά την έντονη κινητοποίησή του τις προηγούμενες μέρες σε Αργυροπούλι, Δελέρια και Λυγαριά. Ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης και ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τσιόπας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο Δαμάσι συμπαραστεκόμενοι στους πληγέντες και υποσχόμενοι να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση για τη δίκαιη αποζημίωσή τους.

Επίσης μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ. Θεόδωρος Μπακαΐμης τόνισε ότι η καταστροφή είναι ολοσχερής σε πάνω από 4.000 στρέμματα αμπελιών τα οποία ήταν έτοιμα για τρύγο. Και ο κ. Μπακαΐμης ζητά την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ και της Πολιτείας για δίκαιες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις στο Δαμάσι καθώς μετά και από την τρίτη καταστροφή υπάρχει ζήτημα επιβίωσης των οικογενειών του χωριού.

Κλιμάκιο της «Δράσης Πολιτών», με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Ροντούλη, επισκέφθηκε χθες το πρωί το Δαμάσι για να αποκτήσει επί τόπου εικόνα των καταστροφών που προκλήθηκαν από την καταιγιστική νεροποντή και τη χαλαζόπτωση.

Μετά την επιτόπια έρευνα, ο κ. Ροντούλης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η περιοχή του Δαμασίου χτυπιέται για τρίτη φορά φέτος από ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, καταιγίδες). Αυτό συνεπάγεται γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν, διαφορετικά η τοπική κοινωνία θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα μια ανυπόφορη οικονομική δυσπραγία. Αναγκαίες, επίσης, είναι και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο γήπεδο, έτσι ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούν προβλήματα στον τοπικό αθλητισμό.

 Η «Δράση Πολιτών» θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των «χτυπημένων Δαμασιωτών», αναδεικνύοντας τις αγωνίες και τα δίκαιά τους. Μολονότι, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Πολιτεία δεν θα αποστρέψει το βλέμμα της από την τοπική κοινωνία, θα κάνουμε οτιδήποτε το εφικτό, για να διασφαλίσουμε την τελική δικαίωση των αιτημάτων του Δαμασίου. Το Δαμάσι είναι ένα «ζωντανό» χωριό και έτσι πρέπει να παραμείνει, παρά τις καιρικές αντιξοότητες που υφίσταται» καταλήγει ο κ. Ροντούλης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Την Τσαριτσάνη, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι  το εύρος των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία επισκέφθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου. Οι ζημιές σημειώθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού, που έπεσε στην περιοχή μετά την έντονη βροχόπτωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στην επιδιόρθωση των ζημιών σημείωσε τα εξής: «Ως αιρετή Περιφέρεια πραγματοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθαρισμούς ποταμών και χειμάρρων έτσι ώστε όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις να μπορούν οι φυσικοί αποδέκτες του νερού να δεχθούν τους όγκους βροχής που πέφτουν. Όμως οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν προβλήματα σε περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας και συγκεκριμένα στην Τσαριτσάνη.

Οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες πρόκειται να πραγματοποιήσουν καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου από τα φερτά υλικά που έφερε η θεομηνία, ενώ θα ζητήσουμε και έκτακτη χρηματοδότηση για την επιδιόρθωση των ζημιών και κάποια τεχνικά έργα, που χρειάζεται η περιοχή. Θα πρέπει όμως και όσοι εκτελούν έργα καθαρισμού ποταμών και χειμάρρων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκτέλεση των εργασιών, διότι οι αστοχίες του παρελθόντος πληρώνονται.

Εμείς με ελάχιστη χρηματοδότηση κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Θα πρέπει όμως και το προσωπικό της Θεσσαλίας να σταθεί με σεβασμό και ενδιαφέρον στο αίτημα των συνανθρώπων μας, το οποίο εκφράζεται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας για επαρκή χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμό ποταμών και χειμάρρων».

Στην επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην Τσαριτσάνη συμμετείχαν ακόμα η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Μαμάρα και στελέχη των υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Ελασσόνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass