ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΟΠΑ

Νέος Κανονισμός Καθαριότητας στον Τύρναβο

* Σύγχρονη παρέμβαση μετά από 20 χρόνια *Να συμμετέχουν οι δημότες με προτάσεις

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2016 12:24

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα

Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια, από το 1996, όταν ο τότε, μη «Καποδιστριακός» και μη «Καλλικρατικός» Δήμος Τυρνάβου ψήφισε τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.

Από τότε πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν στην ελληνική κοινωνία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων σε μικρούς και μεγάλους δήμους της χώρας. Υπήρξε λοιπόν εκ των πραγμάτων αναγκαιότητα και ο Δήμος Τυρνάβου, με τη νέα του μορφή πλέον, σε ό,τι αφορά τον τομέα της καθαριότητας να προσαρμοστεί και να ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιόπας, με εντολή του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια ανέλαβε την ευθύνη της κατάρτισης του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο κ. Τσιόπας σημειώνει ότι μετά από είκοσι χρόνια καταρτίζεται νέος Κανονισμός Καθαριότητας στον Δήμο. Η ανάγκη νέου Κανονισμού δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι πέρασαν πολλά χρόνια από την ψήφιση του παλιού αλλά επιβάλλεται από τη νέα πραγματικότητα που σχεδιάζεται στη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Τυρνάβου. Ο νέος Κανονισμός, σύμφωνα με τον κ. Τσιόπα, εισάγει στην καθημερινότητα το Τοπικό Σχέδιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τυρνάβου. Εισάγονται επίσης έννοιες όπως πρόληψη, επανάχρηση, ανάκτηση, επεξεργασία, κομποστοποίηση. Είναι έννοιες που καθορίζουν δράσεις και στάδια επεξεργασίας των απορριμμάτων μέχρι οι εναπομένουσες ποσότητες που θα οδηγηθούν για ταφή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Αυτό είναι το στοίχημα του Δήμου Τυρνάβου και θα εργασθεί τα επόμενα χρόνια για να το κερδίσει.

Από τον Δήμο Τυρνάβου επιχειρείται επίσης η εφαρμογή ενός συστήματος με έμφαση στον διαχωρισμό των αποβλήτων στην πηγή που στην πλήρη ανάπτυξή του θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα, οργανικά και σύμμεικτα απορρίμματα. Δηλαδή στις κατοικίες, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις θα τοποθετούνται τα απορρίμματα σε ξεχωριστούς ατομικούς κάδους και θα συλλέγονται από την υπηρεσία με διαφορετικά μηχανήματα και διαφορετικές ημέρες. Για παράδειγμα Δευτέρα και Πέμπτη ο πράσινος κάδος, Τρίτη ο κίτρινος, Τετάρτη ο μπλε κ.λπ. Επίσης επιδιώκεται η δημιουργία Πράσινων Σημείων τα οποία θα διαχειρίζονται απόβλητα που θα μεταφέρουν οι πολίτες και οι υπηρεσίες του Δήμου όπως πράσινα υπολείμματα, ογκώδη αντικείμενα, αδρανή υλικά τα οποία θα επεξεργάζονται με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθούν.

Με τον Κανονισμό ρυθμίζονται υποχρεώσεις και δικαιώματα των πολιτών που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειρισθεί ο πολίτης τα απόβλητά του, πριν αυτά παραληφθούν από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, από το πιο απλό, το πώς τοποθετούνται τα απορρίμματα στους κάδους, μέχρι, τι γίνεται με τα υπολείμματα κλαδέματος, με τα ογκώδη, με τα επικίνδυνα απόβλητα αλλά και τα περιττώματα των δεσποζόμενων ζώων.

Ο κ. Τσιόπας σημειώνει επίσης ότι ο νέος Κανονισμός θα αποτελέσει το κατάλληλο εργαλείο για τις υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου και θα καθορίσει το πλαίσιο σχέσεων των πολιτών με τη νέα εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων. Τέλος, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες ζητεί να εκφράσουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα που αναφέρεται ο Κανονισμός και για όσο διαρκεί η διαβούλευση, γιατί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass