ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Τράπεζα αίματος και για ζώα!

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2016 8:21

Της Νατάσας Πολυγένη

Η πιο σπουδαία εθελοντική προσφορά ήταν, είναι και θα είναι πάντα η εθελοντική αιμοδοσία. Ουσιαστικά η δωρεά αίματος είναι η πρώτη μεταμόσχευση. Είναι η προσφορά του πιο πολύτιμου και αναντικατάστατου αγαθού, όπως είναι το αίμα για το οποίο μοναδική πηγή είναι ο άνθρωπος και χορηγείται αποκλειστικά και μόνο για τον άνθρωπο.

Όμως ανάγκη για αίμα δεν έχουν μονάχα οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα. Έτσι τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα και η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας ζώων και δημιουργίας Τράπεζας Αίματος. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 2013 από την Αθήνα. Η εμπνεύστρια της ιδέας και δημιουργός της σελίδας στο Facebook μιλά στην «Ε» για την Τράπεζα Αίματος Ζώων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν σκύλοι και γάτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

«Μπορεί να μην μας περνά από το μυαλό αλλά είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου σκύλοι και γάτες μπορεί να έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Δυστυχώς όμως η έλλειψη φυσικής τράπεζας αίματος (μία μόνο υπάρχει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ο χρόνος που απαιτείται για την εύρεση δότη, λειτουργούν εις βάρος του ζώου που βρίσκεται σε ανάγκη. Αυτή ήταν η σκέψη για τη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος Ζώων στην Ελλάδα - Animal Blood Bank in Greece. Σκοπός της ήταν να δημιουργήσει ένα μητρώο από υγιείς δότες που θα είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε περίπτωση ανάγκης» λέει η δημιουργός της σελίδας που δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της αλλά βρίσκονται στη διάθεση της «Ε». Η ιδέα αγκαλιάστηκε και από άλλους ανθρώπους που βοηθούν στη λειτουργία και οργάνωση της σελίδας. Οι εθελοντές δωρητές κατηγοριοποιούνται ανά νομό και πόλη αλλά πρέπει να πληρούν και βασικές προϋποθέσεις όπως:

-Πρέπει να είναι πάνω από 20-25 κιλά αν είναι σκύλος και πάνω από 5 κιλά αν είναι γάτα

-Τα σκυλάκια πρέπει να είναι μεταξύ 1-8 ετών και οι γατούλες 10μηνών-8ετών

-Να έχουν καλόβολο χαρακτήρα

-Να είναι υγιή και όχι υπέρβαρα

-Να τηρούν πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμών τους

-Αν πρόκειται για θηλυκό, να μην είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή γαλουχίας.

Για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο μπορεί να στείλει email στο tazellada@outlook.com ή μήνυμα στη σελίδα https://www.facebook.com/TrapezaAimatosZoon/. Επίσης μπορεί πολύ απλά να το δηλώσει και στον κτηνίατρο του ότι είναι πρόθυμος το ζώο του να δώσει αίμα σε περίπτωση ανάγκης. Η αιμοδοσία είναι δωρεά και όχι πράξη στην οποία ενέχεται ανταλλαγή χρημάτων. Τα έξοδα που απαιτούνται για την πραγματοποίησή της (π.χ. ιατρικά αναλώσιμα) βαρύνουν πάντα τον κηδεμόνα του ζώου που χρειάζεται να λάβει το αίμα.

Η σελίδα αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό τη δημοσίευση αγγελιών-ανακοινώσεων των υποψήφιων δοτών αίματος ζώων προκειμένου να διευκολύνει τους κηδεμόνες όσων ζώων ψάχνουν για κατάλληλο δότη. Αντιστοίχως, θα δημοσιεύονται επίσης οι ανάγκες ζώων για λήψη αίματος. Για να δημοσιευθεί μια ανακοίνωση-αγγελία θεωρείται βασική προϋπόθεση η καταγραφή τουλάχιστον ενός στοιχείου επικοινωνίας εκ των ακόλουθων:

-έγκυρο νούμερο κινητού τηλεφώνου

-έγκυρο νούμερο σταθερού τηλεφώνου

-όνομα και τηλέφωνο κτηνιάτρου που παρακολουθεί το ζώο που ασθενεί

-ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΚΤΟΣ περιβάλλοντος facebook (inbox δλδ)

-skype name (λογαριασμού που να χρησιμοποιείται καθημερινώς)

-προαιρετικά, μια φωτογραφία του ζώου είναι καλοδεχούμενη (ειδικά για τους δωρητές)!

Οι ενδιαφερόμενοι ας φροντίσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με όποιο τρόπο θεωρούν καταλληλότεροι οι ίδιοι και ανάλογα με τα στοιχεία που καταγράφουν στις αγγελίες/μηνύματα που θα στέλνουν στη σελίδα αυτή για δημοσιοποίηση (email address, σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, skype names κ.λπ.).

Για επείγοντα περιστατικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 694 000 4950. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η διαχειρίστρια της σελίδας, στα τρία χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος από τη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά εθελοντών δωρητών ενώ πανελλαδικά δεν έχει βρεθεί καμία εθελόντρια γάτα. «Πολλοί δεν γνωρίζουν για την αιμοδοσία ζώων, άλλοι πάλι φοβούνται να υποβάλλουν το υγιές ζώο τους σε αυτή τη δοκιμασία. Παρότι το ζώο δεν υποφέρει η διαδικασία διαφέρει από την αιμοδοσία των ανθρώπων. Το ζώο παίρνει μια ελαφριά ηρέμηση και η συλλογή στον ασκό γίνεται από τη σφαγίτιδα φλέβα που βρίσκεται κάτω από το σαγόνι του ζώου. Μόλις συλλεχθεί το αίμα θα χορηγηθεί είτε αντίδοτο για να ξυπνήσει το ζώο, είτε μετά από λίγες ώρες θα συνέλθει μόνο του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η αιμοληψία να γίνει και από το πόδι, αν και πολλοί κτηνίατροι δεν το προτιμούν». Το αίμα χορηγείται με ειδικές συσκευές, όπως ο ορός για αρκετή ώρα μέχρι να κρίνει ο κτηνίατρος ότι το χτυπημένο-άρρωστο ζώο είναι εντάξει. Σε κάθε περίπτωση όμως η αιμοδοσία για ζώα σώζει άμεσα ζωές, αφού το αίμα χρησιμοποιείται αμέσως. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass