Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αναδιπλώνεται για τους «διοικητικούς γραμματείς»

*Αντίθετη και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ * Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι δήμαρχοι, συνεδριάζουν σήμερα οι περιφερειάρχες

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2016 11:46

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση διοικητικών γραμματέων σε περιφέρειες και δήμους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστα Αγοραστό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» αλλά και της συνεδρίασης του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ο κ. Κ. Αγοραστός επικοινώνησε με τον κ. Π. Κουρουμπλή προκειμένου να του εκφράσει την πλήρη αντίθεση των περιφερειών στην κυβερνητική πρόταση για διορισμένους διοικητικούς γραμματείς στην αυτοδιοίκηση.

Έντονη ήταν η αντίδραση και των δημάρχων καθώς για το επίμαχο θέμα συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που με ομόφωνη απόφαση ζητά «την άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών διοικητικών γραμματέων στους δήμους».

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου ετάχθη και ο επικεφαλής της φίλα προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξης στην ΚΕΔΕ κ. Μπίρμπας, ενώ φυσικά κάθετα αντίθετοι ήταν οι επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων. Πάντως, παρά τις απόψεις που εκφράστηκαν να αποχωρήσει η ΚΕΔΕ από τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Αντίθετα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προσέλθει σήμερα στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» προκειμένου να θέσει τα εξής ζητήματα:

«Να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει ρύθμιση με αυτό το περιεχόμενο, που θέτει σε αμφισβήτηση τον ίδιο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο. Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για το εκλογικό σύστημα και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.

Να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους ολοκληρωμένο πλάνο χρηματοδότησης, ώστε να μην επαναληφθεί το παράδειγμα του Καλλικράτη, όπου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

Να δοθεί εντός των επόμενων ημερών από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – πρόταση για την απόδοση στους δήμους της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της.

Στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους να υπάρξει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών».

Στην περίπτωση, πάντως, που δεν υπάρξει κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα τοποθετήσει διοικητικούς γραμματείς στους δήμους, η διοίκηση της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει «δυναμικές κινητοποιήσεις».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ με την απόφασή της δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δεχόμαστε να περάσει η ουσιαστική διοίκηση των δήμων από τους αιρετούς εκπροσώπους, σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν θα διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση καθώς και ότι οι δήμοι θα παραμείνουν στους δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν λάφυρο καμίας κυβέρνησης».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνεδριάζει η ΕΝΠΕ

Συνεδριάζει στη 1.30 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στα γραφεία της, Μεσογείων 15, 4ος όροφος.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι:

«Η πρόταση της κυβέρνησης για προσαρμογή του άρθρου 6 του Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις», για τις Περιφέρειες και τους Δήμους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass