ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΕτΔ» ΣΤΑ ΠΑΤΑΤΟΧΩΡΑΦΑ ΣΚΑΜΝΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΑΣ

Πατάτα Ολύμπου: Το «άλλο ψωμί του φτωχού»

* Από τα πιο νόστιμα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της χώρας

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2016 10:29
Άνδρες και γυναίκες συλλέγουν τις πατάτες από το χωράφι Άνδρες και γυναίκες συλλέγουν τις πατάτες από το χωράφι

 

 

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Στις αγροτικές περιοχές Ολύμπου και συγκεκριμένα των χωριών Σκαμνιά, Καλλιπεύκη και Καρυά σε 900 έως 1.000 μέτρα υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα παράγονται ετησίως περίπου 1.500 τόνοι πατάτας.

Σε 120 ημέρες αποφεύγονται τα φυτοφάρμακα παρά μόνο χαλκός ενώ το πότισμα γίνεται κάθε δέκα ημέρες τις νυχτερινές ώρες. Για κάθε στρέμμα χρειάζονται περίπου 300 κιλά σπόρος πατάτας της ποικιλίας Αgria για να υπάρξει στη συνέχεια παραγωγή επίσης κατά στρέμμα 2,5 με 3,5 τόνους, ανάλογα με το χωράφι.

Η συγκομιδή γίνεται από 10 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Η πατάτα βγαίνει από το έδαφος με ειδικό μηχάνημα και η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια από εργάτες και εργάτριες, αλλά και από τα μέλη της κάθε οικογένειας του παραγωγού. Αποθηκεύεται σε σκιερό χώρο σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες και στη συνέχεια διοχετεύεται στην αγορά.

Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαμνιάς και πατατοπαραγωγός κ. Κώστας Μωραΐτης, τον οποίο συναντήσαμε στο χωράφι την ώρα της συγκομιδής μας είπε: «Η περιοχή του Ολύμπου παράγει από τις πιο νόστιμες και ποιοτικές πατάτες, δυστυχώς όμως πολλοί καταναλωτές επειδή είναι ελάχιστα φθηνότερες αγοράζουν πατάτες εισαγωγής από τρίτες χώρες όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης είναι άγνωστό αυτά τα φυτοφάρμακα αν ελέγχονται και από ποιον».

Οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής Ολύμπου αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος τους αφού δεν τους δίνεται άδεια ως παραγωγοί να πωλούν ελεύθερα την πατάτα που παράγουν νόμιμα πληρώνοντας όλους τους φόρους. Έτσι αναγκαστικά τις πωλούν στους εμπόρους σε τιμές χαμηλές. Επίσης διαθέτουν την πατάτα τους από χέρι σε χέρι, σε φίλους και συγγενείς. Η τιμή στη λιανική φτάνει στον καταναλωτή απευθείας από τον παραγωγό στα 50 λεπτά το κιλό.

Τιμώντας αυτό το μοναδικό προϊόν η Τοπική Κοινότητα Σκαμνιάς πραγματοποίησε αρχές Σεπτεμβρίου την 1η Γιορτή Πατάτας.

Στην πλατεία του χωριού, κάτω από τις κορυφογραμμές του Ολύμπου σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων βρέθηκαν δεκάδες Σκαμνιώτες, κυρίως απόδημοι, φίλοι του χωριού, αλλά και φίλοι της πατάτας.

Νωρίτερα είχε μπει στη φωτιά το καζάνι με πάνω από 100 κιλά πατάτες για να βράσουν. Επίσης οι νοικοκυρές του χωριού αλλά και τα δύο καταστήματα προσέφεραν στους επισκέπτες πατάτες φούρνου και πατάτες τηγανιτές.

Τότε ο κ. Μωραΐτης αποκάλεσε την πατάτα «το άλλο ψωμί του φτωχού» και δεν είχε άδικο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Διαδίκτυο, η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυγιεινό φαγητό, επειδή συνήθως σερβίρεται τηγανισμένη. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό προϊόν. Μία μέση πατάτα (173 gr) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνης C. Αποτελεί, επίσης, μία καλή πηγή φυσικών ινών, μαγνησίου, χαλκού, μαγνησίου, νιακίνης, βιταμίνης B6 και φολικού οξέως.

Οι πατάτες αποτελούν, επίσης, πηγή χλωρογενικού οξέως, ενός φυτοχημικού που η έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία καρκινογενέσεων και να μειώσει το κίνδυνο καρκίνων στο ήπαρ (συκώτι) και ορθό (κόλον).

Μία πρόσφατη βρετανική έρευνα ανακάλυψε στις πατάτες ουσίες που ονομάζονται kukoamines, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass