«ΠΟΥΛΑΝΕ» ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, «ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ» ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΔΙΝΟΥΝ... «ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ» ΤΗΣ ΔΕΗ, ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

«Μάστιγα» οι γυρολόγοι στα χωριά

«Ανενόχλητο» συνεχίζει τη δράση του στη Λάρισα, το ζευγάρι των «λογιστών», ενίοτε και «εφοριακών»

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2016 12:00
Ηλικιωμένοι των χωριών είναι τα συνήθη θύματα των απατεώνων που με διάφορα προσχήματα τους κλέβουν Ηλικιωμένοι των χωριών είναι τα συνήθη θύματα των απατεώνων που με διάφορα προσχήματα τους κλέβουν

Σε «μάστιγα» των ηλικιωμένων στα χωριά του νομού εξελίσσονται οι διάφοροι γυρολόγοι που με διάφορα προσχήματα, καταφέρνουν να εξαπατούν ανυποψίαστους και να κλέβουν σημαντικά χρηματικά ποσά. 

Προχθές πουλώντας υποτίθεται παπούτσια, έκλεψαν το κομπόδεμα 79χρονης στο Πραιτώρι που περιείχε 7.000 ευρώ ενώ την περασμένη βδομάδα, από 77χρονη στον Τύρναβο, με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από τη ΔΕΗ έκλεψαν άλλες 6.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα στη Λάρισα, «ανενόχλητο» δρα εδώ και μήνες ένα ζευγάρι δραστών που άλλοτε συστήνονται ως «εφοριακοί» και άλλοτε ως «λογιστές», με αποτέλεσμα να κλέβουν χρήματα και τιμαλφή από ηλικιωμένες γυναίκες. Δράστες με πειθώ αλλά και θράσος, όπως συνέβη προχθές, που επέμεναν στο ανυποψίαστο θύμα ότι δεν «έφθαναν» τα χρήματα για να εξοφληθεί η υποτιθέμενη οφειλή της κόρης και... απαίτησαν χρυσαφικά, τα οποία και έλαβαν!

Η τελευταία κλοπή αναφέρθηκε προχθές το μεσημέρι στο Πραιτώρι Ελασσόνας. Όπου τρεις άγνωστοι άνδρες, που αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ., πωλούσαν υποτίθεται παπούτσια. Έτσι συγκεντρώθηκαν οι γειτόνισσες και άρχισαν να... διαλέγουν τα ελάχιστα ζευγάρια παπουτσιών που ήταν τοποθετημένα στο χώρο αποσκευών (πορτ μπαγκάζ) ενός λευκού επιβατικού αυτοκινήτου των δραστών.

Την ώρα βεβαίως που ο δράστης συζητούσε με τις ανυποψίαστες γυναίκες για τις τιμές και την... ποιότητα των παπουτσιών, ο έτερος δράστης έψαχνε για κλοπιμαία στο σπίτι της 79χρονος. Με τη μέθοδο της απασχόλησης λοιπόν (σ.σ. όπως ονομάζεται στην ορολογία της ΕΛ.ΑΣ. αυτός ο τρόπος εξαπάτησης) ένας από τους δράστες βρήκε το κομπόδεμα της 79χρονης, που περιείχε 7.000 ευρώ. Η 79χρονη, συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί όταν μπαίνοντας στο σπίτι βρήκε το υπνοδωμάτιο άνω – κάτω αλλά οι δράστες είχαν ήδη φύγει από το χωριό.

Η δεύτερη απάτη, των τελευταίων ημερών, καταγράφηκε προχθές στον Τύρναβο. Όπου, δύο δράστες αυτή τη φορά, προσέγγισαν 77χρονη γυναίκα λέγοντας ότι έχει «επιστροφή χρημάτων» ύψους 150 ευρώ, από λογαριασμό της ΔΕΗ. Μάλιστα ο ένας δράστης έδωσε στην 77χρονη δύο χαρτονομίσματα των 100 ευρώ ζητώντας «ρέστα» 50 ευρώ. Η 77χρονη δεν συνειδητοποίησε ότι καμία ΔΕΚΟ δεν στέλνει υπαλλήλους της σε σπίτια πελατών, πολύ δε περισσότερο για να διευθετήσουν εκκρεμότητες και μάλιστα οικονομικές, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά στα γραφεία των δημοσίων επιχειρήσεων.

Έτσι βγαίνοντας από το σπίτι με τα 50 ευρώ που έπρεπε να τους δώσει για να λάβει την «επιστροφή», κατά την συναλλαγή με τον ένα δράστη, ο δεύτερος είχε μπει στο σπίτι βλέποντας πού έχει τα χρήματα η 77χρονη και, έτσι της έκλεψαν τελικά 6.000 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα στο Σαραντάπορο, επιτήδειοι με το πρόσχημα της αγοράς οικόσιτων ζώων πήραν το πορτοφόλι 80χρονου ενώ πρόσφατα επίσης, στον Πυργετό, άγνωστοι κυκλοφορούσαν στο χωριό υποτίθεται πουλώντας λουλούδια και όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, από την εκκλησία, διαπιστώθηκε διάρρηξη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Τσαριτσάνη, οι επιτήδειοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την... αγορά οικοπέδου και έκλεψαν 800 ευρώ και το δαχτυλίδι 73χρονης.

«ΛΟΓΙΣΤΕΣ»

Σε αντίθεση με τα χωριά, όπου εκτιμάται ότι η επιλογή των υποψήφιων θυμάτων γίνεται τυχαία, το ζευγάρι των «λογιστών» ενίοτε και «εφοριακών» που κλέβει γυναίκες στη Λάρισα, εκτιμάται ότι πρώτα συλλέγει πληροφορίες για το υποψήφιο θύμα.

Αφού η δράστιδα προσεγγίζει το θύμα επικαλούμενη συνήθως το όνομα της κόρης που είναι υπαρκτό πρόσωπο. Η οποία κόρη υποτίθεται τη στέλνει για να εξοφλήσει οφειλή, συνήθως της Εφορίας. Η δράστιδα συστήνεται ως λογίστρια της «κόρης» και το ευκολόπιστο θύμα πείθεται να τους οδηγήσει στο σπίτι, όπου έχει χρήματα. Συχνά μάλιστα επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο που οδηγεί άνδρας – σύμφωνα με μαρτυρίες – ο οποίος είναι συνεργάτης της δράστιδας και από κοντινή απόσταση παρακολουθεί την εξέλιξη της απάτης.

Προχθές, οι δύο δράστες συστήθηκαν ως εφοριακοί και με το πρόσχημα της δοσοληψίας της κόρης με την Εφορία, πήραν 240 ευρώ από την ανυποψίαστη Λαρισαία. Όταν μάλιστα η γυναίκα τους είπε πως δεν έχει άλλα χρήματα «απαίτησαν» κοσμήματα, τα οποία τους τα έδωσε το θύμα προκειμένου να τα πουλήσουν και να... συμπληρώσουν το ποσό της οφειλής.

Σημειώνεται πως το «ζευγάρι» των δραστών δρα «ανενόχλητο» εδώ και μήνες στη Λάρισα, στοχεύοντας κυρίως σε ηλικιωμένες γυναίκες για τις οποίες αποσπούν νωρίτερα πληροφορίες στη γειτονιά. Το ζευγάρι των δραστών συχνά πείθει τους ηλικιωμένους να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο για να μην «κουραστούν» πηγαίνοντας πεζή στο σπίτι ενώ από τα όσα έχουν καταγγελθεί στην ΕΛ.ΑΣ. μέχρι σήμερα, φαίνεται πως έχουν μεγάλη πειθώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια περίπτωση, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του θύματος, μέχρι να «υπογράψουν» το υποτιθέμενο παράβολο της εξόφλησης, η ανυποψίαστη γυναίκα τους προσέφερε και γλυκό του κουταλιού.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass