Η 16ΧΡΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

«Το σκάκι να μπει στα σχολεία»

* Πώς ξεκίνησε, πόσες ώρες προπονείται καθημερινά και πώς επηρεάζει τη σκέψη της* Βρέθηκε στη Λάρισα για αγώνα «σιμουλτανέ» στον «Μύλο του Παππά», στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που μαθαίνει»

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 12:18

Την πεποίθησή της πως το σκάκι πρέπει να μπει στα σχολεία για να περάσει σιγά – σιγά στην κουλτούρα των νέων γενεών εξέφρασε μέσω της «Ε», χθες η 16χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια, Σταυρούλα Τσολακίδου που βρέθηκε στη Λάρισα για να πρωταγωνιστήσει σε έναν αγώνα επίδειξης «σιμουλτανέ».

Η νεαρή Καβαλιώτισσα, που μετράει τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις παγκόσμιων τίτλων σε ηλικιακές κατηγορίες μεγαλύτερες από αυτές που ανήκει κανονικά, έπαιξε στον χώρο του «Μύλου του Παππά» με 28 Λαρισαίους σκακιστές όλων των ηλικιών και εντυπωσίασε με την απλότητά της.

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα, εκεί όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη συγχαρούν για τον νέο της παγκόσμιο τίτλο και φυσικά η συζήτηση ξεκίνησε από αυτό: «Ήταν πολύ μεγάλη μου τιμή. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει όχι εμένα αλλά να διαφημιστεί το σκάκι μέσα από αυτό. Είχα ξαναπάει στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα πριν από δύο χρόνια», υπογράμμισε στην αρχή της συζήτησης, ενώ για το τι της είπε ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Απλά μου ευχήθηκε τα καλύτερα και μου είπε πως κι εκείνος παίζει σκάκι».

* Έχεις κατακτήσει τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα. Όμως η ιδιαιτερότητα του τελευταίου είναι το γεγονός πως επέλεξες να αγωνιστείς στην κατηγορία που δεν ανήκεις ηλικιακά καθώς είσαι μικρότερη. Αυτό πώς και το αποφάσισες; Ήθελες να βάλεις έναν ακόμα βαθμό δυσκολίας στον εαυτό σου;

- Γι’ αυτό και αυτή η επιτυχία είναι πιο σημαντική για μένα. Ήταν πολύ ισχυρό το τουρνουά. Πέρυσι είχα βγει παγκόσμια πρωταθλήτρια κάτω των 16 όταν ήμουν 15. Εφόσον είχα τον τίτλο τον συγκεκριμένο είπα να πάω πιο ψηλά και να το δοκιμάσω. Το έκανα βέβαια και για την εμπειρία. Τώρα σιγά – σιγά θέλω να παίζω ακόμα πιο ισχυρά τουρνουά. Δηλαδή του χρόνου που θα είμαι 17 θέλω να παίξω κάτω των 20 ετών.

* Πώς ξεκίνησες το σκάκι; Ποιο ήταν το πρώτο σου ερέθισμα;

- Μου το έδειξε ο μπαμπάς μου στην ηλικία των 8 ετών. Αλλά και στο σχολείο μας είχαν δώσει φυλλάδια για μαθήματα σκάκι και αμέσως ενδιαφερθήκαμε και πήγα στα μαθήματα.

* Εξήγησέ μας λίγο τη σχέση σου, με το σκάκι. Όταν πρωτοξεκίνησες είχες τόσο έντονα συναισθήματα για αυτό ή χρόνο με τον χρόνο άρχισες να το αγαπάς και να το προτιμάς περισσότερο; Κι αυτό για τους νεαρούς που θέλουν να ασχοληθούν.

- Δεν έρχεται ξαφνικά αλλά χρόνο με τον χρόνο. Όσο περισσότερο εμβαθύνεις τόσο πιο πολύ το αγαπάς. Γνωρίζεις ολοένα και περισσότερα πράγματα. Το σκάκι είναι τόσο ανεξάντλητο. Έχεις τόσα πολλά να μάθεις. Ακόμα και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν να μαθαίνουν πράγματα.

* Ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα ή στόχος;

- Σίγουρα να γίνομαι κάθε φορά και καλύτερη παίκτρια. Ετοιμάζομαι για το πανελλήνιο γυναικών στα τέλη του Νοέμβρη και από τη νέα σεζόν να πάω σε ισχυρότερα τουρνουά. Όπως το πανευρωπαϊκό γυναικών.

* Τι εφόδια πρέπει να έχει ένας σκακιστής. Τι πρέπει να έχει στο μυαλό του;

- Να έχει μεθοδικότητα και πλάνο. Να μην παίζει με κινήσεις μεμονωμένες. Να το βλέπει συνολικά. Το βασικότερο είναι να έχει πλάνο. Η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία είναι πολύ σημαντικά. Όπως και σε όλα πράγματα στη ζωή χρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να έχει πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα δουλέψει.

* Πόσες ώρες αφιερώνεις την ημέρα παίζοντας σκάκι;

- Καθημερινά προσπαθώ μόνη μου τουλάχιστον 3 ώρες και με τον προπονητή μου κάνω 5 ώρες την εβδομάδα. Σιγά – σιγά όμως πρέπει να αυξήσω τις ώρες για να ανέβω επίπεδο.

* Είναι δύσκολο να το συνδυάζεις με τα μαθήματα;

- Ναι πολύ. Ειδικά τώρα που είμαι και στη Β΄ Λυκείου. Φυσικά κόβω κάτι από τα μαθήματα και ασχολούμαι. Γι’ αυτό δεν έχω ελεύθερο χρόνο και προσπαθώ να τα συνδυάζω και τα δύο.

* Οι παρέες σου είναι μόνο σκακιστικές;

- Έχω και από τα δύο. Κάνω φίλους απ’ όλο τον κόσμο ακόμα και με τις πιο δύσκολους αντιπάλους μου. Παράλληλα όμως διατηρώ και τους φίλους που δεν έχουν καμία σχέση με το σκάκι, καθώς μου κάνει καλό. Ξεφεύγω.

* Μίλησε μας λίγο για το επίπεδο στην Ελλάδα;

- Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται μια προβολή και αρκετά παιδιά ασχολούνται. Γενικά έχουμε πολύ καλούς συλλόγους. Το ζήτημα είναι να μπουν στα σχολεία τα μαθήματα σκάκι. Έστω και στην ευέλικτη ζώνη ή μετά το σχολείο. Θα είναι πολύ σημαντικό βήμα γιατί βοηθάει πολύ. Τα παιδιά επηρεάζονται.

* Σου έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης το σκάκι;

- Πιστεύω πως ναι και μάλιστα χωρίς να το καταλάβω μάλλον. Πιστεύω πως σε δύσκολες συνθήκες λειτουργώ όπως θα λειτουργούσα σε μια δύσκολη παρτίδα σκάκι. Στα μαθήματα με βοηθάει, ειδικά στα μαθηματικά.

* Τι θέλεις να σπουδάσεις;

- Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Προς το παρόν είμαι στη θετική κατεύθυνση.

* Πώς το ονειρεύεσαι το σκάκι στην υπόλοιπή σου ζωή;

- Θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά στο μέλλον.

* Ποιον έχεις πρότυπο;

- Πολλά πρότυπα έχω από το σκάκι. Την Πόλγκαρ, την καλύτερη σκακίστρια όλων των εποχών. Τους θρύλους όπως τον Κασπάροβ και άλλους.

* *Η Σταυρούλα Τσολακίδου δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Σ.Σ. Καβάλας, τον κ. Θεοδωρίδη, την οικογένειά της και όλους τους προπονητές της.

ΜΙΝΑ ΕΡΚΕΤΖΙΚΗ: «ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ…»

Τη χθεσινή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Σκακιστών Λάρισας με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που μαθαίνει». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. Σάπκας και Δεληγιάννης. Για την επίσκεψη της Τσολακίδου τόνισε στην «Ε» η πρόεδρος του Σκακιστικού Συλλόγου Λάρισας πως «Είναι μεγάλη τιμή για τη Λάρισα και το Σκακιστικό Σύλλογο η επίσκεψη της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Είναι από τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται καθώς έτσι διαφημίζεται το σκάκι που σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει την προβολή που του αρμόζει…».

Στο χώρο υπήρχε καλάθι συλλογής σχολικών ειδών (τετράδια, μολύβια, χρώματα, γόμες, βιβλία, σχολικές τσάντες, παιχνίδια κλπ) για τα παιδιά των οικογενειών που στηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass