Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Να επιστραφούν οι αρχαιότητες που έκλεψαν οι Γερμανοί

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2016 12:11

Της Νατάσας Πολυγένη

Τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων της Λάρισας, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο δήμαρχος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή στον υπουργό Πολιτισμό, για τις προθέσεις τις δημοτικής αρχής να αναζητήσει τις αρχαιότητες που εκπλάπησαν ή έφυγαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο από τη Λάρισα και ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού, να εντάξει στις διεκδικήσεις του την επιστροφή τους. Επικαλούμενος ιστορικές πηγές και γραπτές μαρτυρίες είπε ότι από τη Λάρισα, κλάπηκαν το αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς ύψους 70 εκατοστών που απαίτησε ο Γερμανός διοικητής Κόλλερ, ένα σπάνιο βιβλίο που εικάζεται ότι είναι η βίβλος του Γουτεμβέργιου και εκπλάπησε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, μαζί με μια τεράστια συλλογή αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών νομισμάτων, όλο το υλικό της Εβραϊκής Βιβλιοθήκης που κατέστρεψαν οι Γερμανοί αφού προηγουμένως πήραν ανεκτίμητης αξίας πάπυρους, χάρτες, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες, ενώ αναφέρθηκε και στις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι συναγωγές και το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης αλλά και στην παράνομη ανασκαφή στο παλιό τούρκικο νεκροταφείο της οποίας τα ευρήματα παραμένουν άγνωστα. Ο κ. Καλογιάννης έκανε λόγο για υποχρέωση της δημοτικής αρχής να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγωνιστές που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας πρέπει να τιμώνται και να δοξάζονται όπως τους αρμόζει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αντώνιος Πράπας είπε σε σύντομη τοποθέτησή του «Πρέπει να παραμερίσουμε τα όσα μας χωρίζουν και να αγωνιστούμε για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η ιστορία είναι έργο της αρετής και της δικαιοσύνης. Οφείλουμε να κρατάμε αναμμένο το καντηλάκι της μνήμης, να έχουμε φυλαχτό όλα όσα προηγήθηκαν και όλα όσα ακολούθησαν της απελευθέρωσης, ώστε να πορευτούμε ανάλογα. Η χώρα και σήμερα έχει εχθρούς. Τη διαφθορά και τον κομματισμό».

Ο επικεφαλής της «Νέας Λάρισας» κ. Ντίνος Διαμάντος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του, για το σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή για την απελευθέρωση της Λάρισας, όμως την επέκρινε παράλληλα διότι ναι μεν ενέταξε τους Εβραίους, ξέχασε όμως τους Κρήτες και τους Μακεδονομάχους αφήνοντάς τους στη λήθη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η απάντηση ήρθε από τον δήμαρχο Λαρισαίων, στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης, που είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή υλοποιεί πολυήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης με εκθέσεις, ομιλίες και ονοματοθεσίες πλατειών πέρσι του Μπουκουβάλα και φέτος του Αντώνη Βρατσάνου. Καταλήγοντας, τους προσκάλεσε όλους στη συναυλία με το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καταχνιά» (Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση) στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 27 Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αναπήρων Εθνικής Αντίστασης και ο ανάπηρος πολέμου-αντιστασιακός κ. Αθανάσιος Ριζάκης που άδραξε την ευκαιρία να παραπονεθεί στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παπαδόπουλο για την αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία και για την περικοπή των επιδομάτων.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη-αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Παιδής, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας-αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Κοτσιάφτης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γ. Αγάκος, ο περιφερειακός διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Σεραφείμ Αθανασίου και πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Με τη λήξη της πανηγυρικής συνεδρίασης του ΔΣ, ξεκίνησε η παρέλαση μαθητών σχολείων της πόλης με τις σημαίες μπροστά από το Δημαρχείο Λάρισας. Συνοδεία της φιλαρμονικής, η παρέλαση κατέληξε στο Ηρώο της πόλης, στο Λόφο του Φρουρίου. Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρρα Περίφανου αναφέρθηκε στο χρονικό της απελευθέρωσης της Λάρισας ενώ παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα είναι επιβεβλημένη η μελέτη της ιστορίας, χωρίς στρεβλώσεις και η σύνταξη ενός καταλόγου των θυμάτων του πολέμου και της Κατοχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Οι εκτελεσθέντες και πεσόντες της Αντίστασης και των «αντιποίνων», οι νεκροί των βομβαρδισμών και των ναρκοπεδίων, πρέπει να τιμηθούν, χωρίς να τους χωρίζουμε σε ημέτερους και μη. Η Δημοτική μας Αρχή έχει καθιερώσει πολυήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης μας από τις κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις, αποκαθιστώντας τη συλλογική ιστορική μνήμη. Τιμώντας τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τιμώντας τους αγώνες του λαού μας για λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αποδίδοντας τιμές στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Μίμη Τάσο-Μπουκουβάλα και τον μπουρλοτιέρη Αντώνη Αγγελούλη Βρατσάνο, γιατί η γνώση της ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ευημερίας ενός τόπου.

Τα μηνύματα του αντιφασισμού, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας, αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης ενάντια στη λήθη. Στους τοίχους του, ακούμπησε η ζεστή ανάσα εκατοντάδων πατριωτών αγωνιστών. Χρέος μας να το παραδώσουμε στις νέες γενιές, μέσα από ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις. Οι επερχόμενες γενιές πρέπει να γνωρίζουν τους αγώνες, τις θυσίες του λαού μας και την ιστορία του τόπου, ώστε να περάσει το μήνυμα – «Ποτέ πια φασισμός! Ποτέ πια πόλεμος!».

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και από εκπροσώπους της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, της ΠΟΑΕΑ, του ΤΕΙ Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων κ. Ντίνος Αυγουστή έκανε μια σύντομη παρέμβαση ζητώντας από τη δημοτική αρχή στις εκδηλώσεις να εντάξει και τους Κυπρίους που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass