ΔΕΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ποδηλατοστάσια για όλους

Δημοσίευση: 17 Νοε 2016 11:36

Νέες θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων τοποθετούνται στην πόλη από τον Δήμο Λαρισαίων. Για τους κατοίκους της Λάρισας η χρήση του ποδηλάτου αποτελεί πλέον έναν βασικό τρόπο μετακίνησης. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν χρησιμοποιούν πλέον το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους αλλά τους δύο τροχούς και το πηδάλιο.

Και αν είναι δυσεύρετες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, τελευταία είναι δυσεύρετες οι θέσεις και για τα ποδήλατα. Οι δέστρες στην Κεντρική πλατεία, σε πεζοδρόμους και έξω από υπηρεσίες δεν ήταν ποτέ αρκετές, μέχρι και αυτές που είχαν τοποθετήσει καταστηματάρχες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους γέμιζαν. Εξαιτίας, λοιπόν, της έλλειψης στάθμευσης η δημοτική αρχή αποφάσισε τη συμπλήρωση των υπαρχόντων ποδηλατοστασίων με νέα. Πρόκειται για προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο, της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των δημοτών.

Οι δημότες που χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους μπορούν να κάνουν χρήση των παλαιών και νέων ποδηλατοστασίων, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη εικόνα του κέντρου της πόλης.

Οι νέες θέσεις για τα ποδήλατα έκαναν την εμφάνισή τους, σε μπλε χρώμα στους πεζοδρόμους της Ασκληπιού, της οδού Παπασταύρου και σε άλλα σημεία του κέντρου. Έτσι, το κλείδωμα του ποδηλάτου σε δέντρα, μέσα σε παρτέρια, σε κάγκελα, σε φωτεινούς σηματοδότες, στα ρολά καταστημάτων, σε παγκάκια, σε πινακίδες οδικής σήμανσης, σε σωλήνες φυσικού αερίου και όπου αλλού μπορεί να οδηγήσει η φαντασία, αναμένεται να περιοριστεί με τα νέα ποδηλατοστάσια που τοποθετούνται.

Αν η αύξηση των χώρων στάθμευσης των ποδηλάτων συνδυαστεί με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που προβλέπεται στο σχέδιο της αστικής κινητικότητας του Δήμου Λαρισαίων τότε μπορεί το κέντρο της πόλης να αλλάξει εικόνα και να γίνει «αγνώριστο» σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται ποδηλατόδρομοι δεκάδων χιλιομέτρων που θα συνδέουν τις συνοικίες με το κέντρο, την επέκταση πεζοδρόμων, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και την ολοκλήρωση έργων στον περιφερειακό δακτύλιο.

Το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» για τη Λάρισα υποστηρίζει το περπάτημα, το ποδήλατο, τη δημιουργία γειτονιών ήπιας κυκλοφορίας για να απελευθερωθεί ο κεντρικός πυρήνας της πόλης από το αυτοκίνητο. Συγχρόνως περιλαμβάνει την ενοποίηση των πεζοδρομημένων ζωνών του, ένα πλούσιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Εγγυάται μετακινήσεις ασφαλείς, ευχάριστες και υγιείς, αυξάνει τις επιφάνειες πρασίνου και περιορίζει τη ρύπανση του αέρα, διαμορφώνει τη μικροκλίμακα των δημόσιων χώρων κατά τρόπο που να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πιο συνεκτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τους ποδηλατόδρομους προβλέπεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ροών πεζών και ποδηλάτου που με ένα δίκτυο 50 χλμ. μαζί με τους σημερινούς διάσπαρτους πεζοδρόμους, θα συνδέουν πλήρως συνοικίες.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass