Κίσσαβος: Ένα βουνό, δύο εικόνες...

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 16:40

«Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι...», λέει το γνωστό κλέφτικο τραγούδι. Μόνο που τις προηγούμενες μέρες φαίνεται αυτό το «μάλωμα» μεταξύ των δύο βουνών, προς το παρόν τουλάχιστον να σταμάτησε αφού και ο Κίσσαβος έστω και με μια μικρή καθυστέρηση ντύθηκε κι αυτός στα λευκά, δημιουργώντας μια εικόνα μοναδική έχοντας απέναντί του τον «γέρο Όλυμπο» στα 2.918 μέτρα, να έχει φορέσει το λευκό μανδύα πολύ νωρίτερα.

Ο Κίσσαβος με την επιβλητική κορυφή του, τον «Προφήτη Ηλία», όπου υπάρχει εκεί ψηλά και το υπόγειο ουσιαστικά εξωκλήσι του Προφήτη με την καμπάνα και το καμπαναριό, όπως φαίνεται από τον κάμπο της Λάρισας στα 1.978 μέτρα υψόμετρο δεσπόζει στην περιοχή.

Οι παλαιότεροι στον κάμπο της Λάρισας έλεγαν ότι αν ο Όλυμπος βάλει χιόνι το κρύο είναι ακόμα μακριά, μα σαν ο Κίσσαβος χιονίσει τότε το κρύο και οι παγωνιές είναι πολύ κοντά στον κάμπο και τις καλλιέργειες.

Ο Κίσσαβος με τα πολλά χωριά στις παρυφές του, δασώδης και με πολλά νερά στα ανατολικά, με λιγότερη βλάστηση ειδικά προς την κορυφή στα δυτικά.

Με τη Σπηλιά στα 850 μέτρα υψόμετρο από τη θάλασσα να «κουρνιάζει» κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου τον «Προφήτη Ηλία».

Κι όμως η ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου έχει διαφορετική όψη, ανάλογα από ποια περιοχή την ατενίζει κανείς. Επιβλητική και αγέρωχη από τον κάμπο, από τα δυτικά, να ξεχωρίζει από μακριά (φωτ. 1) και πιο ήπια και ως το τέλος του βουνού, από τoν βορρά (φωτ. 2), που ξεκινάει από τη θάλασσα στα ανοιχτά του Θερμαϊκού και στη συνέχεια, μετά τον Κάβο Δερματά, το Αιγαίο και να φτάνει μέχρι τα 1.978 μέτρα υψόμετρο. Κι όμως είναι ίδιο βουνό, το αγαπημένο των Λαρισαίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass