ΣΕ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέες δόσεις κακοκαιρίας...

* Παγωμένη βροχή ή και νέα χιονόπτωση αύριο στην πόλη και τον ν. Λάρισας * Δύσκολη όλη η εβδομάδα με παγετό, αλλά και φαινόμενα, ως επί το πλείστον χιόνια!

Χθεσινές από την Ελασσόνα, όπου η κατάσταση εξομαλύνεται Χθεσινές από την Ελασσόνα, όπου η κατάσταση εξομαλύνεται

Με «ανοιχτές πληγές» ακόμη από τον παγετό ο νομός Λάρισας ανασυντάσσεται, μετά την καταπόνηση μιας εβδομάδας αντιμετώπισης προβλημάτων για να δεχθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα ξεκινήσει σήμερα βραδινές ώρες- ξημερώματα Δευτέρας.

Έντονα τοπικά φαινόμενα, με χιονοπτώσεις και αλλού με «παγωμένη βροχή», προβλέπει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Παν. Σκριμιζέας, για όλο τον νομό, με την πόλη της Λάρισας να βρίσκεται στο πέρασμά τους και πάλι, με μεγάλο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος χιονιού.

Για τη σημερινή μέρα, τονίζει πως: «Θα είναι σχετικά καθαρός ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -11 βαθμούς ως 0 βαθμούς Κελσίου.

Από το βράδυ σήμερα Κυριακή προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, ξεκινά η έλευση των νέων φαινομένων και επειδή υπάρχει το υπόβαθρο του πάγου στο έδαφος προβλέπονται και στα πεδινά χιονοπτώσεις ή ακόμη και να εμφανιστεί το φαινόμενο της «σούπερ κουλ» βροχής και ειδικότερα του «υπερτηγμένου» νερού, που σημαίνει παγωμένες σταγόνες…

Θα υπάρξει μια ύφεση αύριο Δευτέρα το απόγευμα, αλλά ακολούθως θα ενισχυθούν και πάλι τα φαινόμενα το βράδυ προς τα ξημερώματα της Τρίτης, με μεγαλύτερη την έντασή τους να εκδηλώνεται στα παράλια του Λάρισας.

Δύσκολη προβλέπεται και η ερχόμενη εβδομάδα, με πολύ κρύο αλλά και αρκετά φαινόμενα που ως επί το πλείστον θα είναι χιονοπτώσεις».

Η ΑΓΙΑ «ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ»

«Σαφώς καλύτερη χθες, η εικόνα στην Αγιά…» αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» στον Δήμο Αγιάς κ. Νίκος Γουργιώτης, υποστηρίζοντας πως: «Το θερμόμετρο επιτέλους «ξεκόλλησε» από τις πολυήμερες αρνητικές θερμοκρασίες και το χιόνι σιγά- σιγά λιώνει, βοηθούμενο από τους νοτιοδυτικούς ανέμους, που έπνεαν στην περιοχή, αλλά και από τη λιακάδα που επικρατούσε.

Τα προβλήματα, που ο κόσμος κυρίως είχε να αντιμετωπίσει, ήταν οι εξωτερικές βρύσες που με την αλλαγή της θερμοκρασίας, έσπαγαν η μία μετά την άλλη καθώς επίσης και τα πολλά, παγωμένα ακόμη, σημεία των δρόμων.

Δημοτικά και ιδιωτικά μηχανήματα επιχειρούσαν και χθες, όλη τη μέρα, σε δημοτικά διαμερίσματα, ποιμνιοστάσια και γενικά όπου ήταν απαραίτητο ή υπήρχε ανάγκη. Το ΚΤΕΛ πραγματοποίησε τα δρομολόγια της κεντρικής γραμμής Αγιάς – Λάρισας, τα φροντιστήρια ελληνικών και ξένων γλωσσών ξεκίνησαν πάλι τα μαθήματά τους, ενώ απόφαση του Δήμου είναι να λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα κανονικά όλα τα σχολεία της περιοχής».

ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Εξομαλύνεται η κατάσταση της καθημερινότητας και στην Ελασσόνα, αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» κ. Γιάννης Μουκίδης: «Οι αρνητικές μεν αλλά… «μαλακές» θερμοκρασίες της νύχτας, δεν δημιούργησαν νέο παγετό και πρόσθετα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα στους δρόμους της περιοχής.

Το χθεσινό Σάββατο δεν θύμιζε σε τίποτα το περασμένο (του Αγίου Ιωάννου), τότε που η «Αριάδνη» έδειχνε το πρώτο της άσχημο πρόσωπο, με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος.

Ενδεικτικά, χθες τα ξημερώματα η θερμοκρασία κατέβηκε στους -8 βαθμούς Κελσίου (καμιά σχέση με το -18 της προπερασμένης νύχτας), ενώ στη διάρκεια της συννεφιασμένης ημέρας ο καιρός «μαλάκωσε» ακόμη περισσότερο με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν από -4 έως και +6 βαθμούς.

Μόνο, τα χιόνια που δεν έλιωσαν ακόμη, σε συγκεκριμένα σημεία, θυμίζουν το σφοδρό πέρασμα της «Αριάδνης» από την περιοχή.

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο αποχιονισμός και το άνοιγμα δρόμων, ενώ η ΔΕΥΑΕΛ ήταν ανοιχτή για να εξυπηρετεί και να δίνει λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο ύδρευσης από τις παγωμένες σωληνώσεις.

Και ακόμη μια παράμετρος της κακοκαιρίας είναι πως από την περασμένη εβδομάδα (και συγκεκριμένα το Σάββατο), από τότε που ξεκίνησε, έως και σήμερα τα ΤΑΞΙ της Ελασσόνας «πήραν φωτιά», και δεν σταμάτησαν να εξυπηρετούν τον κόσμο όλο το 24ωρο, δίνοντας τη δική τους «μάχη» επαγγελματισμού και εξυπηρέτησης του κόσμου, παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ

Επιχειρήσεις αποχιονισμού συνεχίστηκαν και χθες στους Δήμους Τυρνάβου και Τεμπών, αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» κ. Κώστας Τσόλας και συγκεκριμένα υποστηρίζει: «Ομαλά συνεχίστηκε ο αποχιονισμός και δευτερευόντων δρόμων σε πόλεις, κωμοπόλεις στους Δήμους Τυρνάβου και Τεμπών, με την ευθύνη των αρμόδιων αντιδημάρχων κ. Χρήστου Τσιόπα και Κωνσταντίνου Κουλιού στον Δήμο Τυρνάβου και κ. Αστέριου Σαΐτη στον Δήμο Τεμπών. Παράλληλα συνεχίζεται ο αποχιονισμός των προαυλίων των σχολείων όλων των βαθμίδων τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά αύριο Δευτέρα, όπως και οι παιδικοί σταθμοί.

Και χθες όπως και το προηγούμενο διάστημα σημαντική ήταν η συνδρομή των στελεχών των Αστυνομικών Τμημάτων Τυρνάβου, Περιφέρειας και Ραψάνης στη διευκόλυνση των μηχανημάτων αποχιονισμού και τον συντονισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες χθες οι αγρότες είχαν χαμόγελα στα χείλη τους αφού οι αρνητικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το ξημέρωμα της Παρασκευής με -18,2 βαθμούς Κελσίου η κατώτερη υποχώρησαν, και χθες επανήλθαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα το πρωί -5, -3 βαθμοί Κελσίου απομακρύνοντας ενδεχομένως κινδύνους καταστροφών στο κεφάλαιο. Αν και αυτό όπως έγραψε και χθες η «Ε» θα φανεί καθαρά και με σιγουριά σε δύο μήνες, αρχές της άνοιξης».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μετρώντας χθες, ακόμη τις «πληγές» που άφησε το κύμα κακοκαιρίας, στον Δήμο Φαρσάλων και γενικότερα σε όλη την επαρχία, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες να επανέλθει η ζωή σε ομαλότερους ρυθμούς.

Ο ανταποκριτής της «Ε» στα Φάρσαλα κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης αναφέρει: «Χθες σε όλη την πόλη των Φαρσάλων, κυριαρχούσε ο ήχος από τσάπες και φτυάρια, καθώς οι κάτοικοι σε κάθε γωνιά της, προσπαθούσαν επίμονα να ανοίξουν προσβάσεις, σε κατοικίες και καταστήματα, πολεμώντας με τον πάγο.

Ο Δήμος συνέχιζε το έργο αποχιονισμού και χθες, και εκτός των κεντρικών δρόμων της πόλης των Φαρσάλων, η κίνηση οχημάτων και σε όλη την επαρχία, γινόταν με αλυσίδες.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ που περνούν από εθνικούς οδικούς άξονες έγιναν κανονικά και τα μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης είχαν τα χωριά στην επαρχία.

Οι «πληγές» που άφησε το πέρασμα της τελευταίας κακοκαιρίας, κυρίως στα δίκτυα ύδρευσης, συνέχισαν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους, και η επιχείρηση ύδρευσης του δήμου, συνέχισε επίσης το έργο της καθώς έπρεπε να αντικαταστάσει σπασμένα υδρόμετρα…

Τα καταστήματα και οι καφετέριες άνοιξαν κανονικά, αλλά η κίνηση ήταν μικρή».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες καθαρισμού των δρόμων, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ, με οχήματα του δήμου, αλλά και με μισθωμένα οχήματα από ιδιώτες, ακόμη και με τρακτέρ, επιστρατεύοντας ό,τι δυνάμεις υπήρχαν, υποστήριξε στην «Ε» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ κ. Χρήστος Χατζούλης.

Επίσης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν και καθαρισμοί στα προαύλια των σχολείων του δήμου, καθώς και σε χώρους μπροστά από εκκλησίες, με ειδικά μηχανήματα ενώ γενικότερα τόνισε πως: «…προσπαθήσαμε και θεωρώ ότι αντιμετωπίσαμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και με τα μέσα που είχαμε, αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που προέκυψαν από την κακοκαιρία.

Ήταν αξιέπαινη η συμβολή σε αυτό, όλων των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων των δημοτικών –τοπικών κοινοτήτων, των ιδιωτών που συνέβαλαν τα μέγιστα, ενώ σημαντική ήταν και η κατανόηση καθώς και η συμβολή σε πολλές περιπτώσεις των κατοίκων του δήμου να βοηθήσουν. Παραμένουμε σε ετοιμότητα…».

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΙΛΕΛΕΡ

Λόγω του παγετού, προβλήματα προέκυψαν στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κιλελέρ και ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου κ. Γιάννης Παπακανάκης, για την καλύτερη αντιμετώπισή τους, κάνει έκκληση στους πολίτες που δεν διαμένουν στα σπίτια τους στα χωριά αυτό το χρονικό διάστημα να διακόψουν την κεντρική παροχή υδροδότησης.

Όπως τονίζει ο κ. Παπακανάκης στην «Ε», είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουν αυτό, διότι από τις βλάβες προκαλούνται διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο και στερούνται ροή νερού οι υπόλοιποι κάτοικοι.

Διευκρινίζει ότι η ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να εισέλθει στους χώρους των σπιτιών για να διακόψει την παροχή νερού, καθώς είναι ιδιωτικοί χώροι και γι’ αυτό και πρέπει να μεριμνήσουν γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Σημειώνει δε, ότι τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ θα λειτουργούν όλο το Σαββατοκύριακο και όσοι πολίτες χρειαστεί να καταθέσουν βλάβες μπορούν να μεταβαίνουν σε αυτά, ή να τηλεφωνούν στο 2410971780.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass