Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αντιπαραθέσεις για το αλάτι

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2017 14:44

Οι ποσότητες του αλατιού που παραγγέλθηκαν, τιμολογήθηκαν και στη συνέχεια έπεσαν στους δρόμους της πόλης απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

Ο πρόσφατος χιονιάς που έπληξε τη Λάρισα και η διαχείριση του καιρικού φαινομένου αποτέλεσε το σημείο της αντιπαράθεσης και ανέβασε τους τόνους ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις. Για δυόμισι ώρες η συζήτηση επικεντρώθηκε στον «ιστορικό χιονιά» και στη «λειτουργική πόλη». Όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, συνολικά παραγγέλθηκαν και τιμολογήθηκαν 441 τόνοι και 370 κιλά αλάτι από τους οποίους έπεσαν σε δρόμους, αυλές και πεζοδρόμια οι 370 τόνοι, ενώ υπήρχαν πριν την έλευση της «Αριάδνης» περί τους 70 τόνους στις αποθήκες του Δήμου.

Στη λεπτομερή ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος είπε πως «καιρικά φαινόμενα τέτοιας έκτασης η πόλη είχε να αντιμετωπίσει από το 2001. Καταφέραμε έγκαιρα και με σχεδιασμό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η εκτίμησή μου είναι ότι αντιμετωπίστηκε με τον σωστό τρόπο, καθώς η πόλη παρέμεινε λειτουργική και τις επτά ημέρες του ολικού παγετού». Με αφορμή τις ακραίες καιρικές συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δημοτική αρχή και εργαζόμενοι -τους οποίους ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει- έκανε γνωστό τη δημιουργία νέου οργανισμού πολιτικής προστασίας. Τη δημιουργία δηλαδή αυτοτελούς τμήματος που θα υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο για την καλύτερη αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και έκτακτων καταστάσεων.

Ο δήμαρχος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι η πόλη με όρους πολιτικής προστασίας παρέμεινε λειτουργική παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που μπορεί να υπήρξαν. Ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως για το θέμα των συνοικιών ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι με την ολοκλήρωση του κέντρου τα μηχανήματα θα μεταφέρονταν στις συνοικίες.

Σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν είπε πως μόνο σε 4 με 5 νηπιαγωγεία ήταν σοβαρά τα προβλήματα καθώς χρειάστηκε να γίνει αντικατάσταση του λέβητα αερίου.

Ο κ. Καλογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης των πολιτών. «Είναι αδύνατο ο Δήμος να φτάσει έξω από την πόρτα όλων. Ο πολίτης είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου του. Με συγκίνησαν οι εθελοντές που πήραν τα φτυάρια τους και ήρθαν να βοηθήσουν. Η πόλη δεν πρόκειται να αντιμετωπίζει σωστά τέτοια ζητήματα όταν δεν συμμετέχουμε όλοι όπως πρέπει».

Με αφορμή τις τοποθετήσεις που έγιναν τις ημέρες εκείνες από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Λαρισαίων εξαίρεσε τον προκάτοχό του Κ. Τζανακούλη που όπως είπε τον «βοήθησε για την αντιμετώπιση της κατάστασης» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που όπως διευκρίνισε «αντιμετώπισε με σοβαρότητα το θέμα» για να προσθέσει «κατάλαβα τι θα γίνει όταν είδα την πρώτη ανακοίνωση, που ήταν αυτή από την τοπική της ΝΔ».

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στον αποχιονισμό της πόλης ήταν 39. Νοικιάστηκαν 36, ενώ στον αποχιονισμό συνέβαλε και ένα γκρέιντερ του Στρατού. Οι Δημοτικές Κοινότητες Κοιλάδας και Γιάννουλης – Φαλάνης άνοιγαν τους δρόμους με τρακτέρ και έριχναν αλάτι με λιπασματοδιανομέα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Για έλλειψη σχεδιασμού κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, υποστηρίζοντας ότι «η δημοτική αρχή έπρεπε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία. Έπρεπε από πριν να έχει σχεδιασμό, να έχει μισθώσει μηχανήματα. Πριν πιάσει η κακοκαιρία, γιατί η όποια αυτοθυσία των εργαζομένων πάει χαμένη. Το συντονιστικό όργανο δεν συνεδρίασε», ανέφερε για να συνεχίσει τις βολές κατά της δημοτικής αρχής υποστηρίζοντας ότι «δεν μισθώσατε εγκαίρως μηχανήματα, το αλάτι το προμηθευτήκατε κατόπιν εορτής».

Στις χιονοπτώσεις του 2001 και στη φετινή αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα πόλη του Αύριο» Κώστας Τζανακούλης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ζημιές που έχει υποστεί το οδόστρωμα.

Τη θέση του ότι τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά ανέπτυξε ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης πόλης» Έκτορας Νασιώκας, ενώ ο Ντίνος Διαμάντος της «Νέας Λάρισας» υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή «δεν έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε να δώσει». Για χιονοπόλεμο έκανε λόγο ο Πέτρος Κρίκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζοντας ότι «όλη αυτή η αντιπαράθεση έγινε για να κρυφτεί η γύμνια του αστικού κράτους σε προσωπικό και σε μηχανήματα».

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αποχιονισμού της πόλης σημειώθηκαν εργατικά ατυχήματα. Συνολικά πρόκειται για πέντε εργαζόμενους του Δήμου Λαρισαίων. Σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος Εργαζομένων του Δήμου Ζήσης Γκαραλιάκος υποστήριξε ότι «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Απαξιώθηκε το έμπειρο δυναμικό μας. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν έξι ώρες συνεχόμενα στο χιόνι και χωρίς εξοπλισμό. Θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα ο μηχανισμός των υπηρεσιών. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε τόσα εργατικά ατυχήματα. Βάλαμε τους εργαζόμενους σε κίνδυνο».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass