ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΤΩΝ

Κάρτα αλλοδαπού με βιομετρικά στοιχεία

* Αντικαθιστά την άδεια διαμονής με τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας που επικολλάται επί του διαβατηρίου ("βινιέτα")

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2017 14:25

Ειδική πλαστικοποιημένη βιομετρική κάρτα, με «τσιπ» (ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων), φωτογραφία και ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της, θα εκδίδεται στο εξής για τους αλλοδαπούς τρίτων χωρών, που διαμένουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια υποχρέωση της χώρας μας, την οποία έπρεπε να είχε υλοποιήσει από το 2012, σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ 380/2008), κοινό σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία φαίνεται να καθυστέρησε πέντε χρόνια!

Εν έτει 2017, πιθανόν λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος, η Ελλάδα «ξαναθυμήθηκε» την υποχρέωση να εκδώσει «βιομετρικές κάρτες» για τους αλλοδαπούς και πρότινος ολοκληρώθηκε και στη Λάρισα, η εγκατάσταση όλου αυτού του ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που απαιτείται για την έκδοσή τους.

Ειδικότερα, στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Λάρισας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του εξοπλισμού, που χρειάζεται για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έκδοσης αδειών παραμονής, όπως μηχανήματα για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων με νέες φόρμες.

Όπως ανάφερε στην «Ε», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, κ. Θωμάς Κάσσος, η έναρξη της νέας αυτής διαδικασίας στη Λάρισα, αλλά και σε όλα τα τμήματα Αδειών Διαμονής, ευθύνης της Διεύθυνσής του, (σε τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και πέντε της Στερεάς Ελλάδας), θα γίνει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου πιλοτικά, σε έξι τμήματα Αδειών Διαμονής, διευθύνσεων μετανάστευσης στη χώρα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αττική.

Ο κ. Κάσσος μας ενημερώνει ότι μέσα στις νέες υποχρεώσεις αυτών των τμημάτων, θα είναι η συλλογή αποτυπωμάτων των αλλοδαπών, η καταγραφή της ηλεκτρονικής τους υπογραφής, η λήψη φωτογραφίας σε ψηφιακή μορφή, ενώ μεταξύ άλλων θα ζητείται από τους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν φωτογραφίες με προδιαγραφές διαβατηρίου, καθώς και ηλεκτρονικό παράβολο 16 ευρώ - επιπλέον του παραβόλου που δίνουν μέχρι σήμερα για την άδεια παραμονής τους- για την παροχή αυτής της νέας κάρτας.

Υποστηρίζει επίσης πως η ηλεκτρονική αυτή κάρτα αντικαθιστά στην ουσία την άδεια νόμιμης διαμονής αλλοδαπών τρίτων χωρών, που είχε τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας, που επικολλάται επί του διαβατηρίου ("βινιέτα"), και τόνισε ότι θα εκδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα ο κ. Κάσσος, ανάφερε πως: «Η συλλογή των στοιχείων των αλλοδαπών θα γίνεται από τα τμήματα αδειών διαμονής. Ακολούθως θα ελέγχεται η εγκυρότητά τους, θα γίνεται αυστηρός έλεγχος όλων όσα έχουν κατατεθεί, με τελικό ελεγκτή – εισηγητή τον διευθυντή της Διεύθυνσης Μετανάστευσης κι έπειτα θα αποστέλλονται στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα, όπου και θα εκδίδεται η βιομετρική κάρτα. Από εκεί θα αποστέλλεται στην Διεύθυνση Μετανάστευσης απ’ όπου θα καλείται να την παραλάβει ο κάτοχός της.

Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής, έχει σχεδιασθεί ως ένα ασφαλές έγγραφο, υψηλών προδιαγραφών, το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα έναντι πιθανών παραποιήσεων για την προστασία τόσο των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών επιβολής του νόμου, όσο κυρίως και του ίδιου του κατόχου του εγγράφου.

Τα βιομετρικά δεδομένα συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των σκοπών του Κανονισμού (ΕΚ) 1030/2002, δηλαδή για τον έλεγχο της γνησιότητας του εγγράφου και της ταυτοπροσωπίας του κατόχου με το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί ο τίτλος».

ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΛΗΓΟΥΝ

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Τονίζεται ότι όσοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν εφοδιαστεί ή θα εφοδιαστούν μέχρι τις 20.2.2017, με άδεια διαμονής με τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας, δεν θα απαιτείται να την αντικαταστήσουν με την ηλεκτρονική άδεια διαμονής, καθώς αυτή θα γίνεται δεκτή για όλες τις συναλλαγές μέχρι τη λήξη της. Η αντικατάσταση θα διενεργηθεί κατά την ανανέωσή ή την επανέκδοσή της στην περίπτωση λήξης του διαβατηρίου επί του οποίου έχει επικολληθεί η άδεια διαμονής με τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας.

Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο κατ’ εξαίρεση, όταν θα απαιτηθεί η αντικατάσταση της τρέχουσας άδειας διαμονής με ηλεκτρονική άδεια διαμονής, λόγω του δικαιώματος κινητικότητας που παρέχεται σε κάποιες κατηγορίες αδειών διαμονής (επί μακρόν διαμένοντες ή κάτοχοι EU Blue Card), η αντικατάσταση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν τη λήξη της άδειας διαμονής, ακολουθώντας τη διαδικασία της επανέκδοσης και με την ως άνω αιτιολογία».

Της Λένας Κισσάβου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass