ΝΔ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ CETA ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Γιατί η φέτα «άναψε φωτιές» στα πολιτικά κόμματα

* Διπλωματικές απαντήσεις δίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που …δεν θέλουν να βιαστούν, ενώ «γαλάζιοι» που εκλέγονται στην επαρχία βάλλουν κατά των ευρωβουλευτών της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας.

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2017 14:00
Η ψήφιση της διατλαντικής συμφωνίας της CETA και ειδικά το τμήμα που αφορά στη συμφωνία για τη φέτα μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, προβληματίζει τους Έλληνες βουλευτές για τη στάση τους ενόψει της κύρωσής της από τη Βουλή Η ψήφιση της διατλαντικής συμφωνίας της CETA και ειδικά το τμήμα που αφορά στη συμφωνία για τη φέτα μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, προβληματίζει τους Έλληνες βουλευτές για τη στάση τους ενόψει της κύρωσής της από τη Βουλή

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στα πολιτικά κόμματα και δη σε αυτό της ΝΔ η πρόσφατη ψηφοφορία στην Ευρωβουλή, με την οποία επικυρώθηκε η διατλαντική συμφωνία της CETA για την ονομασία της φέτας στον Καναδά, μετά και τις οργισμένες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.

Ωστόσο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αν και επιχειρεί να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά και πολιτικά τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της να φέρει το επίμαχο θέμα προς ψήφιση στην ελληνική βουλή. Εξάλλου Λαρισαίοι βουλευτές που κλήθηκαν από την «Ε» «να αποσαφηνίσουν τη θέση και την ψήφο τους όταν έρθει αυτή η ώρα», απάντησαν διπλωματικά ότι «πρώτα οφείλουν να διαβάσουν την πρόταση, όπως θα έρθει προς ψήφιση, αν η Συμφωνία θα ψηφισθεί συνολικά ή κατ’ άρθρον, ποιες διαβεβαιώσεις θα συνοδεύουν την πρόταση, κλπ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι Θεσσαλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην «Ε» ότι «στην παρούσα φάση η χώρα μας έχει πάρα πολλά προβλήματα, δεν χρειάζεται να αποκτήσει ένα ακόμη. Από την στιγμή μάλιστα, που η χώρα μας οφείλει να ψηφίσει ή όχι το θέμα στη Βουλή τα επόμενα 3 χρόνια, ποιος ο λόγος να βιαστούμε… Όπως και να ‘χει επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η όποια απόφαση να τύχει της ευρείας αποδοχής της ελληνικής βουλής και να μην ληφθεί απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει κι άλλες πολιτικές δυνάμεις να ταυτιστούν με την κυβερνητική πρόταση. Πόσο μάλιστα εάν η ελληνική θέση τείνει προς την απόρριψη της Διατλαντικής Συμφωνίας, εξέλιξη που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. –Καναδά».

Να σημειωθεί πάντως ότι στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να εξηγήσουν γιατί ο υπουργός κ. Σταθάκης στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας ψήφισε το συγκεκριμένο κείμενο…» 

Η ΝΔ

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί και στη ΝΔ είναι τα παραπολιτικά σχόλια που δημοσιεύονται σε αθηναϊκά μέσα, σύμφωνα με τα οποία στο καφενείο της Βουλής γαλάζιοι βουλευτές από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία είχαν περικυκλώσει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του διαμαρτύρονταν γιατί οι ευρωβουλευτές της παράταξης ψήφισαν υπέρ της καναδικής φέτας στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας CETA Eυρωπαϊκής Ενωσης – Καναδά. «Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τυπώσει αφίσες και προειδοποιούν να μην πατήσουμε στα χωριά τους ύστερα από αυτό το ρεζιλίκι. Δεν έχουμε πρόσωπο! Οι συριζαίοι που καταψήφισαν έχουν βγει στα χωριά και λένε “ορίστε πώς σας προστατεύουν οι νεοδημοκράτες!”». Μάλιστα κατήγγειλαν στον έκπληκτο Μεϊμαράκη ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, «η εντολή προς τους Ευρωβουλευτές δόθηκε από κορυφαίο κομματικό στέλεχος που φιλοδοξεί στο μέλλον να οριστεί επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε».

Αυτά τα δημοσιεύματα ανάγκασαν τη ΝΔ να εκδώσει χθες ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι «το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή και την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, καταψήφισαν τη CETA, όχι για τη φέτα, αλλά για εργασιακά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο της Συμφωνίας αυτής είναι θετικό για την Ελλάδα και σε αυτό στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει τις εξελίξεις με τη φέτα, δήλωσε τα εξής: Η συνθήκη με τον Καναδά καταρχή βάζει ένα πλαίσιο σε μια αγορά στην οποία δεν υπήρχε ως τώρα κανένας περιορισμός. Τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ παρασκευάζονται ή εισάγονται και κυκλοφορούν τυριά με την ονομασία ΦΕΤΑ χωρίς όρους. Το καθεστώς ΠΟΠ, είναι άγνωστο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από αυτή την άποψη είναι ένα πρώτο βήμα η δέσμευση της ονομασίας ΦΕΤΑ έστω και με τους όρους της CETA. Ευχής έργο είναι να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Όμως η κατευθυνόμενη κινδυνολογία και οι υπερβολές δεν βοηθούν. Όπλο των Ελληνικών προϊόντων στην Αμερική ήταν πάντα η ποιότητα, όχι ο προστατευτισμός. Το τυρί και το λάδι είναι καλοί πρεσβευτές της χώρας μας, κερδίζουν αγορές και εξασφαλίζουν τιμή, όταν είναι, όπως μπορούν και πρέπει, εξαιρετικά σε ποιότητα και συσκευασία. Αυτή πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass