ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ…

«Ενοίκιο» για τα δικά τους εξοχικά!

*Ιστορία που ξεκινά από Ιερά Μονή το 1874 και φτάνει ως τις δικαστικές αίθουσες της Λάρισας του σήμερα *Παπαδόπουλος: Ψάχνουμε την άκρη του νήματος - Ιδιοκτήτες: Είμαστε εγκλωβισμένοι - Κτηματική Υπηρεσία: Κάνουμε τη δουλειά μας

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2017 13:01
Φωτογραφίες από τα επίμαχα σημεία στην περιοχή της Βελίκας που είναι τραβηγμένες με Drone Φωτογραφίες από τα επίμαχα σημεία στην περιοχή της Βελίκας που είναι τραβηγμένες με Drone

Εγκλωβισμένοι σε μια ιστορία που φαίνεται πως ξεκινάει από μοναστήρι της Βελίκας το μακρινό 1874 και φτάνει ως τις δικαστικές αίθουσες της Λάρισας στη σημερινή εποχή, νιώθουν Λαρισαίοι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών.

Ο λόγος είναι πως καλούνται να πληρώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και «ενοίκιο» όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι σε ετήσια μορφή. Αυτό διότι μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων πάνω στις οποίες έχτισαν τα εξοχικά τους και για «αυθαίρετη χρήση δημόσιας έκτασης» τους καλεί να πληρώσουν αποζημίωση κάθε χρόνο.

Οι ίδιοι εξηγούν στην «Ε» το ιστορικό της υπόθεσης, που εμπεριέχει ακόμα και «μαρτυρικά» έγγραφα 140 περίπου χρόνων. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος που μιλάει στην «Ε» εξηγώντας πως είναι δύσκολη περίπτωση ενώ από την πλευρά της η Κτηματική Υπηρεσία τονίζει πως απλά κάνει τη δουλειά της.

Πιο αναλυτικά:

Όλα αρχίζουν το μακρινό 1874. Τότε η Ιερά Μονή Θεολόγου καθόρισε τις εκτάσεις που θεωρούσε ιδιοκτησία της. Μια πυρκαγιά όμως κατέστρεψε τα έγγραφα και έτσι τα περιουσιακά στοιχεία της αποτυπώθηκαν σε ένα «μαρτυρικόν» το οποίο υπέγραψαν μουχτάρηδες και κοινοτάρχες. Το 1910 η Μονή διαλύεται και η περιουσία της περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Το 1930 το Δημόσιο πούλησε στην Κοινότητα Μελιβοίας όλα τα καλλιεργήσιμα κτήματα της Μονής, εκτός από εκείνα τα οποία ήδη καλλιεργούσαν κάτοικοι της περιοχής. Στη σημερινή εποχή βρίσκονται λίγο πριν τα «Βραχάκια» και πίσω από του «Σφυρή».

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες το δημόσιο παραχώρησε κάποιες από τις εκτάσεις αυτές είτε δωρεάν είτε αντί συμβολικού τιμήματος. Επακολούθησαν νόμιμες μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών είτε σαν αποδοχές κληρονομιών είτε σαν γονικές παροχές σε απογόνους ή και σαν αγοραπωλησίες προς τρίτους. Η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται και το ενδιαφέρον όλων για μια εξοχική κατοικία ήταν αυξημένο.

«Όλα έγιναν με νόμιμες άδειες. Χτίσαμε και σε όλες τις παραπάνω συναλλαγές απευθυνόμενοι στο Ελληνικό Δημόσιο λαμβάναμε όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Δασαρχείο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Υποθηκοφυλακείο και την Πολεοδομία».

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά μάλιστα οι βεβαιώσεις του Δασαρχείου κοινοποιούνταν και προς την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου Ν. Λάρισας, κάτι που αποδεικνύουν προσκομίζοντας σχετικό έγγραφο στην «Ε».

Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως οι εν λόγω πολίτες κατέβαλαν όπως υπογραμμίζουν, τον αναλογούντα φόρο μεταβιβάσεων στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. Ακολούθησε η έκδοση οικοδομικών αδειών, πληρώθηκαν οι φόροι προς το Δημόσιο και δεν προέκυψε κανένα ζήτημα.

«ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ»

Κι εκεί που δεν το περίμεναν, έρχεται το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας και εκδίδει πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης δημοσίου κτήματος ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν. Σε μια περίπτωση για παράδειγμα ζητάει σχεδόν 9 χιλιάδες ευρώ για 5 χρόνια. Ποσό αδιανόητο για τους πολίτες που όπως τονίζουν στην «Ε»: «Πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ μας ζητάνε και ενοίκιο περίπου 2 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο».

Επί της ουσίας σύμφωνα με τους ίδιους το δημόσιο «αμφισβητεί όλες αυτές τις δικαιοπραξίες για τις οποίες ήταν ενήμερο, και μας χαρακτηρίζει ως καταπατητές και επιλήψιμους νομείς των σχετικών εκτάσεων». Με αυτόν τον τρόπο άρχισαν και οι δικαστικές τους περιπέτειες οι οποίες είναι μεγάλες και σε κάποιες περιπτώσεις ατελείωτες.

*Αυτό που ισχυρίζονται οι κάτοικοι τώρα είναι πως έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να αποδείξουν πως έχουν απόλυτο δίκιο όταν υποστηρίζουν πως έπραξαν ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατό για να είναι τυπικοί. Κάτι το οποίο όμως δεν έκανε το Δημόσιο, σύμφωνα με τους ίδιους. Μόνη τους βασική ελπίδα είναι να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει τέλος στην αδιέξοδη γι’ αυτούς κατάσταση. Μια κατάσταση που δεν ταλαιπωρεί μόνο τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους αλλά και τα δικαστήρια, τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι «δεν υπάρχει ουδεμία προοπτική εισπράξεως οποιουδήποτε ποσού από το Ελληνικό Δημόσιο».

Ωστόσο είναι αποφασισμένοι σε ένδειξη καλής θέλησης να καταβάλλουν και ένα συμβολικό τίμημα προκειμένου να τελειώσει αυτή η ιστορία.

Από την πλευρά της ωστόσο η Κτηματική Υπηρεσία Λάρισας, μέσω εκπροσώπου της που γνωρίζει το ζήτημα τόνισε πως κάνει ό,τι ακριβώς πρέπει ως υπηρεσία.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στην «Ε» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος που τόνισε σε γενικές γραμμές ότι το ζήτημα είναι υπό διερεύνηση. Πιο αναλυτικά μας είπε: «Ψάχνουμε την άκρη του νήματος. Είναι ένα πολύ μπερδεμένο ζήτημα αλλά έτσι όπως το παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες φαίνεται να έχουν δίκιο. Είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης και όπως φαίνεται θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αφού έχουμε στα χέρια μας τα συμπεράσματα αυτής της διερεύνησης θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση για να δούμε εκ νέου τι και πού εμπίπτει», καταλήγει.

Του Κώστα Γκιάστα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass